Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Sunt optimist și am doar gânduri pozitive."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Zoom, aplicația video cu succes exploziv, dar cu probleme de securitate (France24)

Spread the love

Zoom, aplicația video cu succes exploziv, dar cu probleme de securitate (France24)

În fața exploziei popularității aplicației de videoconferință Zoom, autoritățile americane sunt preocupate de garanțiile de respectare a vieții private oferite de acest serviciu. Luni a fost chiar depusă o acțiune colectivă în instanță care susține că Zoom ar fi transmis date personale către Facebook fără să aibă autorizația de a face acest lucru. O analiză a postului France24 explică evoluția situației:

Serviciul este utilizat de profesori care trebuie să predea cursuri la distanță, de artiști care oferă spectacole în direct, de prieteni care vor să sărbătorească o zi de naștere  împreună deși sunt la kilometri depărtare unii de alții, izolați în casele lor în aceste vremuri de luptă împotriva Covid-19. În plus, Zoom, aplicația de videoconferință la modă acum, a devenit un subiect de interes și pentru autoritățile judiciare americane. 

O acțiune colectivă în justiție a fost depusă în California, luni 30 martie, pe motiv că aplicația ar fi transmis ilegal date personale sensibile către Facebook. În aceeași zi, biroul procurorului general din New York a trimis o scrisoare start-up-ului american cerând clarificări asupra modului în care este protejată viața privată a utilizatorilor. 

Pentru că incredibila poveste de succes a Zoom de la începutul epidemiei de coronavirus a atras și atenția organizațiilor de protecție a vieții private online, dar și a piraților informatici. Echipele care au creat aplicația au fost obligate să modifice în grabă unele dintre funcțiile cele mai discutabile. Rămân totuși zone de umbră care ar putea aduce companiei create acum nouă ani o anchetă a autorităților americane.

Un teren minat pentru viața privată

Până săptămâna trecută, cele 15 milioane de utilizatori avansau pe un teren minat în ceea ce privește confidențialitatea datelor private atunci când se conectau pe Zoom pentru o reuniune de lucru virtuală cu colegii.  

Lunga listă de preocupări a condus la un raport foarte dur, publicat pe 24 martie de respectatul Consumer Report. Zoom nu se mulțumea cu utilizarea în scopuri de publicitate a unor informații personale, lucru la ordinea zilei în Silicon Valley. Regulile de politică de confidențialitate arată de asemenea că serviciul poate „comunica unor companii terțe” conținutul discuțiilor și sesiunilor video.  

Cu alte cuvinte, o ședință de psihanaliză cu ajutorul zoom sau răspunsurile elevilor în cadrul unui curs la distanță ar putea fi utilizate de publicitari. Mai rău decât atât, imaginile respective ar putea, în teorie, să fie prelucrate de societăți care lucrează la programe de recunoaștere facială, subliniază Consumer Report. 

O analiză a aplicației de către site-ul american Vice a demonstrat și că Zoom pregătea un raport personalizat cu privire la fiecare utilizator, special pentru Facebook.

„Zoom nu face neapărat toate aceste lucruri, dar termenii și serviciile aplicației îi dau o marjă de manevră foarte largă în acest domeniu”, scrie Bill Fitzgerald, specialist în chestiuni privind viața privată pentru Consumer Report.

Start-up-ul nu este singurul care are o putere atât de mare asupra conținutului sesiunilor video. Administratorii fiecărei sesiuni (ca de exemplu angajatorii care organizează o ședință) pot să recupereze întreaga videoconferință, pot să știe în orice moment cine se conectează la acest serviciu și cât timp îl utilizează. Zoom oferă chiar și posibilitatea de a primi o alertă atunci când un participant la o videoconferință petrece mai mult de treizeci de secunde navigând pe alte site-uri Internet. Este așadar complicat să te uiți discret pe YouTube în timp ce un coleg face o prezentare plictisitoare… Un nivel de supraveghere 2.0 care i-a alarmat pe apărătorii vieții private.

Zoombombing și webcam-uri piratate

Criticat din toate părțile, Zoom a realizat duminică 29 martie o actualizare importantă a condițiilor de utilizare răspunzând în mare majoritate tuturor reproșurilor. Tânăra companie s-a angajat înainte de toate să nu mai comunice informații personale către Facebook și afirmă că de acum înainte conținutul niciunei sesiuni video nu va mai putea fi utilizat în scopuri publicitare.

Rămân problemele de securitate informatică care se află în centrul interesului biroului procurorului general din New York. „Am vrea să știm dacă practicile existente în materie de securitate informatică sunt suficiente pentru a face față creșterii bruște în volum și sensibilitate a datelor care tranzitează prin serverele Zoom”, se întreabă autoritatea judiciară newyorkeză.

În ultimele zile, niște pricepuți în ale informaticii au găsit o breșă care le-a permis să se autoinvite la o videoconferință și să-și difuzeze conținutul propriu pe ecranele partajate. Acest fenomen denumit „Zoombombing”, a invadat clasele virtuale din Statele Unite: pirații informatici profită pentru a proiecta materiale pornografice sau cu caracter rasist și antisemit. Astfel, pe 24 martie, un neonazist a întrerupt un curs despre antisemitism arătându-și tatuajul cu svastica de pe piept, a raportat Anti-Defamation League.

Acest risc de expunere a celor mai tineri la conținuturi pline de ură sau cu tentă sexuală a determinat mai multe școli americane să nu recomande utilizarea Zoom pentru cursurile la distanță. Un paradox pentru biroul procurorului din New York care regretă că acest instrument „atât de adaptat pentru continuarea activităților școlare” în perioada de izolare la domiciliu riscă să fie boicotat din cauza unor probleme de securitate informatică.

Dar nu este singura problemă. Anul trecut, a fost descoperită o breșă a aplicației care a permis piraților informatici să preia controlul asupra webcam-urilor utilizate de participanții la o videoconferință. Zoom nu a corectat problema decât 90 de zile după ce a fost informat

Pentru biroul procurorului din New York, această reacție întârziată nu este de bun augur acum când Zoom a invadat milioane de case din lumea întreagă. De aceea, ar dori să se asigure că serviciul și-a corectat eventualele probleme de care ar putea profita niște persoane răuvoitoare.

Zoom a asigurat că dorește „să coopereze pe deplin” cu autoritățile. Start-up-ul pare determinat să reacționeze în fața criticilor pentru a nu-și păta reputația într-un moment cheie pentru creșterea sa. Dar cum stau lucrurile la concurenții săi – Houseparty, Bunch și alții – care câștigă popularitate fără să fie supuși vigilenței autorităților? Iată servicii care, deși foarte utile în această perioadă de izolare, riscă să adauge un nou nivel de supraveghere, fie din partea publicitarilor fie a angajatorilor. După statele care utilizează tot mai mult datele telefonice pentru a se asigura de respectarea regulilor de izolare, aceste servicii de videoconferință sunt o nouă dovadă a unuia din paradoxurile acestei epidemii: cu cât crește izolarea, cu atât scade nivelul de intimitate al vieții private.

Text de Sébastian SEIBT

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments