Residence

Ziua mondială a sănătăţii: semnale de alarmă legate de lipsa de acces la îngrijire medicală pentru milioane de copii

Spread the love

Ziua mondială a sănătăţii: semnale de alarmă legate de lipsa de acces la îngrijire medicală pentru milioane de copii

Marţi 7 aprilie este Ziua mondială a sănătăţii, tematica fiind actuală în cel mai dramatic sens cu putinţă. Pe fond de pandemie de coronavirus, numeroase organizaţii trag semnale de alarmă legate şi de alte situaţii grave, cum ar fi faptul că anual peste cinci milioane de copii avînd sub 5 ani mor din cauză că nu au acces la medici şi la îngrijire medicală.

Deşi cred că în ultimul timp statisticile ne-au îngrozit destul, citez totuşi cîteva date legate de suferinţele copiilor pe planetă. Potrivit diverselor organizaţii specializate, în fiecare zi mor pe planetă în jur de 16 000 de copii avînd sub cinci ani. Inegalităţile din lumea noastră globală sunt vinovate de o mare parte din aceste drame, pentru că mortalitatea infantilă în regiunile subdezvoltate este de 14 ori mai mare decît în emisfera nordică, dezvoltată, a globului.

În jur de nouăzeci de milioane de copii avînd sub cinci ani suferă de insuficienţă ponderală, în timp ce numeroşi alţii, în diverse ţări, nu în mod special dezvoltate, riscă să devină obezi. Organizaţia neguvernamentală Vision du Monde arată într-un raport că anual, în ţările subdezvoltate, copiii pierd 500 de milioane de zile de şcoală din cauza bolilor. Iată şi un alt indicator interesant: copiii ale căror mame ştiu să citească au de două ori mai multe şanse de a trăi dincolo de vîrsta de cinci ani.

Sunt multe statistici care ar merita amintite în această zi Mondială a sănătăţii, dar le-am ales pe cele legate de copii întrucît în prezent se spune că epidemia de coronavirus îi ocoleşti pe cei mici. Şi în mare parte este adevărat acest lucru, dar din păcate, iată, sunt alte boli, situaţii de sărăcie şi practici alimentare care ruinează sănătatea copiilor.

Va reuşi oare, umanitatea, să iasă mai înţeleaptă din această încercare planetară, pandemia de coronavirus, şi să construiscă un sistem de sănătate care să nu fie supus nici economiei de piaţă şi nici cultului capitalist pentru profit? Iată marea întrebare a viitorului şi în funcţie de ea vom şti curînd dacă umanitatea este sau nu capabilă de inteligenţă colectivă.

 

Lăsați un comentariu

avatar
  Subscriere  
Anunță-mă