"Sunt recunoscătoare pentru o nouă zi în care strălucesc."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Zeci de mii de oameni la manifestațiile de susținere a lui Navalnîi. Peste 2500 de arestări

Spread the love

Principalele proteste proteste au avut loc la Moscova şi Sankt Petersburg, fiecare cu câte 20.000 de participanţi, potrivit jurnaliştilor AFP. La rândul său, Reuters a estimat că la Moscova s-au adunat cel puţin 40.000 de persoane, transmite Agerpres.Manifestaţii au avut însă şi în zeci de alte oraşe, o mişcare de o amploare geografică rară în istoria recentă a Rusiei.

Oamenii au scandat „Putin, hoţule!”, „Navalnîi, suntem cu tine” sau „Libertate pentru deţinuţii politici!”.

La Moscova, au avut loc ciocniri în mai multe rânduri în cursul după-amiezii, poliţiştii lovindu-i cu bastoane pe manifestanţi, în timp ce aceştia replicau cu bulgări de zăpadă şi alte proiectile.

Peste 2.500 de arestări în circa 100 de orașe în Rusia

La începutul serii, sute de persoane s-au adunat la închisoarea Matroskaia Tişina, unde este deţinut opozantul Aleksei Navalnîi, în nordul Moscovei. Poliţia a efectuat mai multe arestări şi i-a lovit pe manifestanţi cu bastioane pentru a-i dispersa.

Această mişcare de protest a avut loc cu câteva luni înainte de alegerile legislative prevăzute să aibă loc în toamnă, pe fondul scăderii popularităţii partidului la putere Rusia Unită. Au fost manifestaţiile cele mai importante din ultimii ani, notează AFP.

În capitală, forţele antirevoltă au arestat 952 de persoane, potrivit ONG-ul specializat OVD Info, care a contabilizat în total 2.509 arestări în circa 100 de oraşe din Rusia. La Sankt Petersburg, unde au avut loc protestele de cea mai mare amploare după cele de la Moscova, au fost arestate 373 de persoane.

Iulia Navalnîia, soţia opozantului încarcerat, a fost arestată în timpul protestului de la Moscova, fiind eliberată câteva ore mai târziu.

Proteste la -50 de grade Celsius

Alte proteste şi arestări violente au avut loc în Extremul Orient rus, la Vladivostok şi Habarovsk. La Iakuţk, în Siberia, circa o sută de persoane au manifestat la minus 50 de grade Celsius.

Navalnîi le-a cerut susţinătorilor săi să protesteze sâmbătă în întreaga ţară.

El a fost arestat săptămâna trecută la punctul pentru controlul paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, după ce a revenit de la Berlin, unde fusese spitalizat din august anul trecut din cauza otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok. Aflat în arest preventiv, el este acum în aşteptarea mai multor proceduri judiciare.

Imaginile cu protestatari însângeraţi au circulat pe social media, amintind, potrivit Reuters, de represiunea din Belarus care a urmat după alegerile contestate de la 9 august.

M-am săturat să-mi fie frică. Nu am venit doar pentru mine şi pentru Navalnîi, ci şi pentru fiul meu, fiindcă nu există un viitor în această ţară„, a declarat Serghei Radcenko, de 53 de ani, care a participat la protestul de la Moscova.

La Moscova, unii jurnalişti care relatau despre proteste au fost reţinuţi, fapt denunţat de ambasada SUA.

Autorităţile ruse arestează protestatari paşnici, jurnalişti”, a postat pe Twitter purtătoarea de cuvânt Rebecca Ross. „Pare să fie o campanie concertată de a suprima libertatea de expresie şi dreptul la adunare paşnică„.

În timpul protestelor au existat mai multe pene de funcţionare a telefoanelor mobile şi serviciilor de internet, potrivit site-ului de monitorizare downdetector.ru, o tactică folosită uneori de autorităţi pentru a împiedica comunicarea între protestatari.

Şeful diplomaţiei UE ‘deplânge arestările masive’

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a denunţat „arestările masive” şi „folosirea disproporţionată a forţei” în cursul manifestaţiilor de sâmbătă din Rusia pentru eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi, relatează AFP. „Vom discuta luni despre viitoarele etape cu miniştrii afacerilor externe din UE”, a adăugat el într-o postare pe Twitter.

Uniunea Europeană cere eliberarea lui Aleksei Navalnîi şi această reuniune ar urma să prilejuiască o reflecţie asupra măsurilor care pot fi luate pentru a sprijini această cerere. Mai multe state membre şi Parlamentul European cer adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, dar o astfel de măsură necesită unanimitatea celor 27. Vineri, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin „eliberarea imediată” a opozantului rus, în cadrul unei convorbiri telefonice.

SUA condamnă ‘metodele brutale’ utilizate de autorităţile ruse împotriva demonstranţilor

‘Statele Unite condamnă cu fermitate utilizarea unor metode brutale împotriva protestatarilor şi a jurnaliştilor în acest week-end în oraşe din Rusia”, a scris într-un comunicat noul purtător de cuvânt al Departamentului de Stat SUA, Ned Price. ‘Îndemnăm autorităţile ruse să îi elibereze pe toţi cei care au fost arestaţi pentru exercitarea drepturilor lor fundamentale şi să îl elibereze imediat şi necondiţionat pe Alexei Navalnîi’, a continuat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.

Demonstraţii la Berlin şi Dusseldorf pentru eliberarea opozantului rus Alexei Navalnîi

Aproximativ 2.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Berlin pentru eliberarea opozantului rus Alexei Navalnîi, aflat în arest la Moscova, informează dpa, preluată de Agerpres. Participanţii la protestul ‘Libertate pentru Navalnîi’ au trecut pe lângă ambasada Rusiei şi au încheiat manifestaţia la Poarta Brandenburg. De asemenea, în piaţa centrală a oraşului Dusseldorf au demonstrat 200 de persoane în sprijinul celui mai cunoscut lider al opoziţiei ruse.

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments