Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Trăiesc în armonie."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Va putea Ursula von der Leyen să-și ducă la îndeplinire planurile ambițioase?

Spread the love

”Europa se recuperează”, titrează Libération folosind, deloc întâmplător un termen comun limbajului medical.

Omul puternic al Uniunii Europene nu mai este Angela Merkel, care pleacă, ci Emmanuel Macron, care rămâne, cel puțin până în luna mai a anului viitor.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, ia act de acest lucru și, având în vedere lungul interregn german care urmează să aibă loc după alegerile federale din 26 septembrie, joacă în mod clar cu Franța dacă este să judecăm după discursul său.

Toate temele care sunt aproape de inima președintelui francez au fost într-adevăr explorate în timpul acestui exercițiu anual: suveranitate europeană, autonomie strategică, independență industrială, reforma guvernanței economice și sociale a UE și lupta împotriva fraudei fiscale. Suficient pentru a-i face plăcere șeful statului francez”, observă Libération .

 Mesaje clare către Franța

În timp ce Le Figaro remarcă faptul că discursul anual al oricărui președinte al Comisiei rămâne un exercițiu ingrat și cel mai adesea se transformă într-o lungă enumerare:

Ursula von der Leyen nu a putut evita această capcană la Strasbourg, în hemiciclul plin doar pe trei sferturi. Ea a și-a anunțat, de asemenea, intenția de a organiza un summit privind apărarea, împreună cu Emmanuel Macron în prima jumătate a anului 2022, sub președinția franceză.

Această ieșire a provocat multă mirare la Bruxelles. Este cel puțin neobișnuit ca un președinte al Comisiei să convoace un summit. Această sarcină revine președintelui Consiliului European – în acest caz, Charles Michel.

Ambasadorul Suediei a făcut cunoscut faptul că primul său ministru o va chestiona pe președinta von der Leyen, iar cel neerlandez și-a exprimat și el uimirea, a declarat o sursă. Inițiativa este cu atât mai surprinzătoare cu cât un summit pe probleme europene de apărare este deja programat pentru martie 2022”.

Pentru ziarul polonez Rzeczpospolita, von der Leyen a înregistrat un moment de triumf mult așteptat:

Din ianuarie, executivul UE – și în special liderul său – s-au confruntat cu critici acerbe, de exemplu pentru că UE  a rămas în spatele Marii Britanii și SUA în privința vaccinării. Cu timpul, însă, a devenit clar că strategia lui von der Leyen a fost cea corectă. Nu numai că rata de vaccinare este acum mai mare decât în ​​SUA, dar UE a vândut sau a cedat o cantitate egală de doze de vaccin țărilor terțe, reafirmându-și angajamentul față de o economie deschisă. Aceasta, spre deosebire de SUA”.

Dar care sunt pârghiile reale ale Comisiei?

Jurnaliștii austrieci de la Der Standard, cred că „Von der Leyen este acum, și pe bună dreptate, o ancoră într-o Europă cufundată în criză – cu atât mai mult după plecarea Angelei Merkel. Guvernele se încurcă din ce în ce mai mult în egoismele naționale. Ea susține ceea ce este comun tuturor statelor, nu doar prin programe, investiții gigantice în reconstrucție, protecția climei și creștere. Ceea ce este cu adevărat nou este empatia cu care se adresează direct cetățenilor. Niciun șef al Comisiei nu a încurajat vreodată tinerii continentului atât de pozitiv, atât de optimist”.

În schimb, cotidianul neerlandez De Volkskrant atrage atenția că „Liderilor europeni le place să vorbească în cuvinte mari. Ceea ce este de obicei mai puțin clar este modul în care intenționează să-și atingă obiectivele înalte.

Discursul despre Starea Uniunii a fost, de asemenea, dezamăgitor în această privință. Von der Leyen însăși spune că slăbiciunea militară și diplomatică a Europei nu se datorează lipsei de capacitate, ci lipsei de voință politică din partea statelor membre.

O armată europeană nu poate fi înființată la Bruxelles. Dacă se va ajunge vreodată la asta, va fi rezultatul dezvoltărilor geopolitice care vor forța acest lucru. Dar atunci Europa trebuie să fie pregătită. Aici are dreptate von der Leyen”, scrie ziarul din Țările de Jos. (Sursa: Eurotopics). 

În cele din urmă, crede Deutsche Welle, ceea ce Ursula von der Leyen va putea realiza ”va depinde de noile guverne din Germania, după alegerile din septembrie, respectiv din Franța, după alegerile din mai anul viitor – de modul în care acestea se vor raporta la UE și la provocările cu care se confruntă blocul comunitar”.

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments