Residence

Un avertisment puternic: pentru o nouă ordine globală post-criză

Spread the love

Am ales pentru astăzi un mesaj care vine din afara Europei, însă unul cât se poate de semnificativ pentru continentul nostru. Este semnalul lansat de veteranul diplomației americane, Henry Kissinger, într-un articol de opinie publicat în Wall Street Journal. El cere Statelor Unite să se implice pentru a menține ordinea globală liberală după criza coronavirusului. Fostul secretar de stat avertizează că “un eșec ar putea aprinde lumea”.

Când pandemia Covid-19 se va termina scrie Kissinger – instituțiile din multe țări vor fi percepute drept unele care au eșuat. Și este irelevant dacă această percepție este obiectiv corectă.

Realitatea este că lumea nu va fi niciodată aceeași după coronavirus.

“Efortul de criză, oricât de vast și necesar, nu trebuie să depășească sarcina urgentă de a lansa o întreprindere paralelă pentru tranziția către ordinea post-coronavirus”, spune Kissinger, avertizând că nicio țară din lume, nici măcar Statele Unite, nu poate depăși criza doar prin mijloace pur naționale.

Statele Unite “sunt obligate” să se lanseze într-un efort major în trei domenii: consolidarea rezilienției globale în fața bolilor infecțioase, vindecerea rănilor economiei mondiale și apărarea ordinii internaționale liberale.

“Democrațiile lumii trebuie să-și apere și să își susțină valorile iluministe. O retragere globală de la echilibrarea puterii cu legitimitatea va face ca contractul social să se dezintegreze atât pe plan intern, cât și pe plan internațional”, mai spune Henry Kissinger.

“Acum, trăim vremuri epocale. Provocarea istorică a liderilor este gestionarea crizei în timp ce construiesc viitorul. Eșecul ar putea aprinde lumea”, a conchis el.

Mesajul este remarcabil, întrucât vine nu doar de la un veteran al diplomației mondiale, ci și de la unul care a modelat într-o măsură importantă lumea în care trăim.

În plin război rece, a servit în calitate de consilier și de secretar de stat sub doi președinți, Nixon și Ford.

A purtat negocieri dificile cu URSS pentru tratatele de limitare a înarmării strategice și rachetelor anti-balistice. Și a fost artizanul unei incredibile cotituri a politicii Statelor Unite ale Americii, prin normalizarea relațiilor cu China. O adevărată lovitură de diplomație, despre care mulți strategi și istorici spun că a stat la baza victoriei lumii libere în fața comunismului.

De atunci, Henry Kissinger a fost mereu un susținător public al ordinii globale liberale, bazată pe comerț liber, democrație și multilateralism. Fără această ordine, Europa nu ar fi ajuns la gradul de stabilitate și bunăstare de astăzi.

Iar această ordine era amenințată încă de dinainte de criza coronavirusului. Am fost cu toții martori la prima anexare teritorială de după război – preluarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. Am văzut prima plecare a unui stat membru din Uniunea Europeană. Avem în față tot mai multe derapaje de la democrație și statul de drept în Uniunea Europeană. Și am observat cu toții un îngrijorător fenomen de îndepărtare a celor două maluri ale Atlanticului, după alegerea lui Donald Trump.

Va aduce această criză acel declic necesar pentru ca liderii lumii să înțeleagă pericolul și să acționeze împreună? Henry Kissinger avertizează asupra uriașelor riscuri ale inacțiunii.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments