Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Trăiesc în armonie."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Timișoara, primul mare oraș din România unde e obligatoriu certificatul verde anti-Covid

Spread the love

Sunt 21 de localități din Timiș, din cele 99 ale județului, în care de marți este obligatoriu certificatul verde pentru accesul la evenimente, în restaurante sau la cinema. Rata de infectare a trecut de 3 / 1.000 de locuitori, așa că intră în vigoare noile reguli adoptate de guvern la finele săptămânii trecute.

„Avem localități în toate cele patru scenarii, cea mai importantă fiind Timișoara, deoarece este primul mare oraș din țară care intră la o incidență de peste 3 / 1.000. în aceste condiții, accesul la tot felul de activități din industria Horeca, a ospitalității, activități de cultură, sportive, se pot desfășura doar cu certificatul verde”, spune subprefectul Ovidiu Drăgănescu. Acesta îndeplinește și atribuții de prefect în Timiș.

Certificatul verde Covid-19 atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală a unei persoane și trebuie verificat de cei de la restaurante și cafenele, precum și de organizatorii de evenimente.

Timișoara a ajuns la o rată de infectare de 3,54 la mia de locuitori și 139 de cazuri confirmate numai în ultimele 24 de ore. Dacă ritmul de creștere se menține același, în câteva zile, capitala Banatului va ajunge la 4, rată de infectare, și ar putea fi instituite restricții de deplasare în weekend. „Dacă se ajunge la o incidență de 4 / 1.000, deși în principiu ar fi permisă participarea la nunți, botezuri, mese festive și alte activități de acest gen, până la 6, dacă suntem la 4 / 1.000 nu mai putem să circulăm noaptea, între orele 20 și 5 dimineața, în weekend, ceea ce nu ne-ar mai permite să ne deplasăm la nunți botezuri și alte evenimente, decât până la ora 20”, mai spune Drăgănescu.

Spitalul  „Victor Babeș” a început reorganizarea, tot pe fondul creșterii numărului de cazuri.  Sunt 23 de paturi nou destinate pacienților cu coronavirus și se pregătesc alte mutări în unitatea sanitară. „Din nefericire, numărul de cazuri de forme severe și foarte severe este în continuă creștere. Triajul epidemiologic, dacă înainte aveam  17-20 pacienți, am ajuns la 65-70 pe zi și este în creștere. Ne așteptăm în perioada următoare la o creștere fulminantă. Formele severe și foarte severe, 98% dintre pacienți sunt nevaccinați. A trebuit să mai facem încă o reorganizare”, afirmă medicul Cristian Oancea, directorul unității sanitare.

Potrivit acestuia, în zilele următoare vor fi operaționale peste 30 de paturi de pre-terapie intensivă Covid, destinate pacienților cu forme severe, dar care nu au nevoie de intubare.  Într-o săptămână vor fi încă șapte paturi de Terapie Intensivă pentru cei cu forme severe de boală. La Babeș au ajuns în Terapie și persoane vaccinate, însă e vorba de oameni cu alte boli grave asociate. „Pacienții pe care i-am avut vaccinați în terapie intensivă erau vârstnici, peste 70 de ani, cu patologie oncologică asociată (…) trei pacienți cu fenomene oncologice, cu limfoame, cu neoplazii. 71, 74, 88 de ani, dar asociat cu cancer”, explică dr. Oancea.

 Județul Timiș are o rată de infectare de 2,77 la 1.000 de locuitori, cu 200 și chiar 300 de cazuri noi, în fiecare zi.  Sunt internați 258 de oameni, iar 35 de pacienți sunt la Terapie Intensivă, unde nu mai sunt locuri. 

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments