Produse-Bio

Teama de stigma diagnosticului „COVID”, mai mare decât grija pentru sănătate?

Spread the love

Numărul deceselor din noiembrie 2020 față de aceeași lună din 2019 a crescut cu 69.7%. Din cei peste 34.700 de oameni care și-au pierdut viața doar 4.463 erau infectați cu SARS-COV-2. Peste două treimi din totalul deceselor din noiembrie 2020 s-a înregistrat la persoane de peste 70 ani, arată cifrele Institutului Național de Statistică. Efectele crizei sanitare asupra fenomenelor demografice sunt vizibile, conchide INS.

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, spune că numărul foarte mare de decese este un efect secundar al pandemiei. Oamenii au amânat să se prezinte la medic de teamă, foarte mulți dintre ei persoane în vârstă și bolnavi cronic. Ea povestește că, în această perioadă, a scăzut foarte mult diagnosticarea tuberculozei pentru că populația refuză să se ducă la caravana mobilă de diagnostic, pusă la dispoziție de Institutul Marius Nasta, tocmai din teama de a nu fi depistați cu infecție cu SARS-COV-2 și a fi duși ulterior la spital. „Este o fobie generalizată de spital, dar o fobie care are în spate teama de stigma care ar putea sa-l urmărească pe pacient ca urmare a diagnosticării cu infecție SARS-COV-2„, explică medicul Beatrice Mahler. În acest context, un alt efect al pandemiei va fi creșterea explozivă a altor tipuri de afecțiuni cu transmitere infecțioasă precum tuberculoza sau HIV, mai spune Beatrice Mahler. 

Bolnavii cronic sunt afectațio și de reglemnetările actuale în contextul pandemiei privind numărul de persoane din saloanele spitalelor: „În acest moment avem, din numărul total de paturi, ocuparea undeva la 60% nu pentru că nu ar fi pacienți, ci pentu că recomandările și reglementările din punct de vedere epidemiologic a numărului de persoane într-o încăpere s-a redus foarte mult. La un salon de 3 paturi avem 2 pacienți internați cu un pat distanță între ei, ceea ce înseamnă o limitare a numărului de internări care cu siguranță are efect pe pacientul care are boală cronică și încearcă să-și managerieze acasă simptomatologia”.

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments