Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Trăiesc în armonie."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Statele Unite blochează peste 1.000 de transporturi de panouri solare din China din cauza problemelor legate de munca forțată

Spread the love

Numărul de echipamente confiscate, nefăcut public anterior, reflectă modul în care o strategie menită să exercite presiuni asupra Beijingului în privința condițiilor de detenție din taberele de educare a uigurilor din Xinjiang riscă să încetinească eforturile administrației Biden de punere în aplicare a planului de decarbonizare a sectorului energetic din SUA, prevăzut în vederea combaterii schimbărilor climatice.

Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor din SUA a reținut 1.053 de transporturi de echipamente pentru producerea de energie solară, începând din data de 21 iunie, ziua în care a fost adoptată Legea privind prevenirea muncii forțate uigure, până la data de 25 octombrie, declară autoritățile vamale pentru agenția de știri Reuters, ca răspuns la o solicitare de a primi acces la documentele publice, adăugând că niciun transport nu a fost lăsat să părăsească portul.

Agenția federală nu a făcut publice numele producătorilor și nici nu confirmat detaliile privind cantitatea de echipamente de producere a energiei solare din transporturi, invocând legea federală care protejează secretele comerciale confidențiale.

Cu toate acestea, trei surse din industrie cu cunoștințe în domeniu au declarat pentru Reuters că printre bunurile confiscate se numără panouri și celule din polisiliciu, probabil cu o capacitate de producție de până la 1 gigawatt, fabricate în principal de trei producători din China – Longi Green Energy Technology Co Ltd, Trina Solar Co Ltd și JinkoSolar Holding Co.

Laolaltă, producătorii Longi, Trina și Jinko dețin, de regulă, până la o treime din importurile de panouri solare în SUA. Potrivit surselor din industrie, companiile au încetat, însă, să mai livreze alte echipamente către Statele Unite, temându-se că și următoarele transporturi vor fi confiscate.

Sursele au solicitat să nu li se publice numele, întrucât nu le-a fost permis să vorbească public despre acest subiect.

China neagă acuzațiile de abuz în taberele de reeducare din Xinjiang. Inițial, Beijingul a negat existența acestora, însă ulterior a mărturisit că au fost înființate „centre de formare profesională” care, conform declarațiilor oficiale, erau absolut necesare pentru combaterea terorismului, separatismului și radicalismului religios din Xinjiang.

Nici Ministerul de Externe al Chinei, nici Asociația Industriei Fotovoltaice din China nu au răspuns de îndată solicitărilor de comenta cele întâmplate.

Luna trecută, Li Gao, directorul Oficiului privind Schimbările Climatice din cadrul Ministerului Ecologiei și Mediului, a declarat că unele țări „inventează motive pentru înlătura de pe piață întreprinderile din China care produc panouri fotovoltaice… aducând prejudicii efortului colectiv mondial de combatere a schimbărilor climatice”.

Oficiali ai companiei Jinko au declarat, într-un e-mail, că lucrează în colaborare cu Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor din SUA la pregătirea documentației care să ateste că mărfurile sale nu sunt produse prin muncă forțată și că „are încredere că importurile le vor fi aprobate”.

Producătorii Longi și Trina nu au dat nicio declarație în această privință.

Situația de față constituie o provocare la adresa strategiei de dezvoltare a energiei solare din SUA și are loc în momentul în care administrația Biden depune eforturile necesare de pune în aplicare planul de decarbonizare a industriei din SUA și a Legii privind reducerea inflației (IRA), o nouă lege care încurajează utilizarea tehnologiilor energetice nepoluante pentru a combate schimbările climatice.

Potrivit grupului comercial American Clean Power Association (ACP), instalațiile solare din Statele Unite au scăzut cu 23% producția de energie în cel de-al treilea trimestru al anului, și, în mare parte, din cauza lipsei de panouri solare, sunt amânate proiecte în domeniul energiei solare, care ar fi avut o capacitate de producție de aproximativ 23 de gigawați.    

Asociația ACP a îndemnat administrația Biden să simplifice procesul de verificare a importurilor.

„După mai bine de patru luni, timp în care panourile solare au fost examinate în conformitate cu prevederile Legii privind prevenirea muncii forțate uigure (UFLPA), toate au fost aprobate însă, chiar și așa, marfa încă este confiscată, pentru încă câtă vreme nu se știe”, declară ACP.

UFLPA pornește, în esență, de la premisa că toate bunurile din Xinjiang sunt produse prin muncă forțată și solicită producătorilor să prezinte documentația de proveniență a echipamentelor importate, inclusiv a materiei prime, pentru a dovedi contrariul, înainte ca importurile să fie autorizate.

Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor din SUA nu s-a pronunțat cu privire la cât vor rămâne mărfurile confiscate și nici în ceea ce privește eliberarea sau neautorizarea lor. „În cele din urmă, totul depinde de rapiditatea cu care un importator pune la dispoziție documentația necesară”, a declarat Rhonda Lawson, purtătorul de cuvânt al Serviciului Vamal și de Protecție a Frontierelor din SUA.

Potrivit surselor din industrie, companiile Longi, Trina și Jinko își procură cea mai mare parte a polisiliciului de la furnizori americani și europeni, cum ar fi Hemlock Semiconductor din Michigan, o societate mixtă între compania Corning Inc și Shin-Etsu Handotai Co Ltd, și compania Wacker Chemie din Germania.

Unul dintre purtătorii de cuvânt ai companiei Wacker a refuzat să comenteze acțiunile de confiscare a mărfurilor pe teritoriul SUA, însă a declarat că firma importă cuarțit de la furnizori din Norvegia, Spania și Franța.

„Strategia noastră de achiziții nu ne dă niciun motiv să ne îndoim de faptul că produsele utilizate în lanțul nostru de aprovizionare nu ar fi fabricate în conformitate cu prevederile drepturilor omului”, a declarat purtătorul de cuvânt Christof Bachmair.

Hemlock a declarat că firma Wacker importă siliciu de calitate metalurgică de la furnizori care folosesc cuarț exploatat în America de Nord și de Sud.

Conform declarațiilor anterioare, Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor din SUA ar fi confiscat până în luna  septembrie, în temeiul Legii privind prevenirea muncii forțate uigure, aproximativ 1.700 de transporturi în valoare de 516,3 milioane de dolari, însă nu a clarificat până acum câte dintre aceste transporturi conțineau panouri solare.

Totodată, și Uniunea Europeană a propus impunerea unei interdicții asupra importurilor de marfă din Xinjiang, însă nu a pus-o în aplicare.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.

0 0 votes
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments