Residence

Staruri mondiale pun reţelele Facebook şi Instagram la regim timp de o zi

Spread the love

Actori sau celebrităţi precum Leonardo DiCaprio, Sasha Baron Cohen sau Kim Kardashian au decis să boicoteze, miercuri 16 septembrie, reţele de socializare Instagram şi Facebook, casa-ùaùă a primei. Starurile au răspuns astfel apelului lansat de mai multe ONG-uri care vor să constrângă Facebook să combată mai bine conţinuturile rasiste, de ură, de propagandă şi dezinformarea.

Mesajul general, postat de toate starurile, este unul şi acelaşi : «Stop Hate», «Stop urii». Grupul personalităţi reproşează reţelelor Instagram şi Facebook, firma-mamă a primei, că acceptă să difuzeze «mesaje de ură, de propagandă şi dezinformare» doar din motive comerciale, ca să facă profit. Ori, cum scria Kim Kardashian pe 15 septembrie pe Instagram, reţea pe care are 188 de milioane de abonaţi la care se adaugă încă vreo 30 de milioane pe Facebook, «dezinformarea difuzată pe reţelele de socializare are un impact serios asupra alegerilor şi ne subminează democraţia.»

Actorul Leonardo DiCaprio, cu cele 46 de milioane de fani pe Instagram, scria de partea sa marţi : «Utilizez Instagram şi Facebook dar vreau să fie o forţă pentru bine, nu pentru ură, violenţă şi dezinformare.»

Toate aceste staruri, de cele mai multe ori americane, au decis deci să răspundă apelului lansat de un colectiv de asociaţii din care fac parte cea de combatere a antisemitismului sau cea de apărare a drepturilor afro-americanilor din SUA. Pe lângă vedetele marelui sau micului ecran, s-au alăturat acestei boicot şi o serie de firme.

De notat că această zi de 16 septembrie este a doua, după cea din iulie, organizată şi îndreptată contra grupului Facebook. Acum două luni, Mark Zuckerberg, PDG-ul firmei puse în cauză, nu acceptase decât una din cele 10 cereri propuse de colectivul de ONG-uri. Totuşi, luna trecută suprimase aproape 800 de pagini legate de mişcarea complotistă QAnon, apropiată milianţilor pro-Trump. Un efort considerat drept insuficient de ONG-uri.

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments