Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Sunt optimist și am doar gânduri pozitive."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Spaniolii ies pe străzi pentru a sărbători sfârșitul stării de alarmă

Spread the love

În ciuda faptului că datele pandemiei sunt încă îngrijorătoare, executivul spaniol a refuzat să prelungească acest cadru legal care până acum  a permis impunerea unor importante restricții precum: limitarea libertății de mișcare, reducerea orarului în baruri și restaurante sau organizarea de întruniri publice

Este adevărat că incidența infectării a început să scadă în ultima săptămână, dar aceasta nu este încă o tendință stabilizătă. Vineri, în ultima zi în care s-au raportat date oficiale, exista o medie 198 de cazuri la 100.000 de locuitori, ceea ce, conform semaforului Ministerului Sănătății, reprezintă încă un „risc ridicat”. Ba mai mult, în patru comunități autonome, precum  Catalonia, Navarra, Aragon și Țara Bascilor, incidența de contagiere era peste 250, ajungând în Madrid chiar la 317 cazuri, dar sâmbătă noaptea puțină lume se mai gândea la pandemie.

Prima noapte după starea de alarmă a fost pur și simplu sărbătorită în toată Spania ca și cum ar fi fost o petrecere de Revelion, cu multă băutură și euforie.  În principalele piețe ale marilor orașe, tinerii spanioli au umplut străzile îmbrățișându-se, fără a mai ține cont de nicio minimă măsură de securitate. Pe străzi, în piețe și în baruri s-a scandat până la sațietate, „Libertate, Libertate”!

La Madrid, petrecerea a început în Puerta del Sol, dar, de-a lungul nopții, s-a extins în toate piețele din zona centrală. Poliția locală a trebuit să intervină în cel puțin 450 de situații. În Chamberi, în unul dintre cartierele cele mai bogate ale Madridului, mai mulți polițiști au fost îmbrânciți, li s-au aruncat pahare în cap si au fost dați afară dintr-un bar unde voiau să facă ordine.

La Barcelona, peste 6.500 de persoane au fost evacuate din diferite zone ale orașului.

În Palma de Mallorca noaptea s-a încheiat cu incidente violente care s-au soldat cu 16 persoane arestate și patru agenți de poliție răniți.  Nu au mai existat alte incidente notabile, dar s-au produs situații care arătau o totală lipsă de control, în care nimeni nu mai respecta nicio minimă măsură de siguranță.

Sfârșitul stării de alarma dă startul pentru petrecerile stradale, dar, pe de altă parte,  pune capăt acestui cadru legal care a permis până acum autorităților regionale să gestioneze criza sanitară.

Multe guverne locale, care răspund de controlul epidemiei în regiunile pe care le guvernează, sunt din ce în ce mai îngrijorate de modul în care această măsură va afecta eforturile de limitare a răspândirii coronavirusului.

Pentru a răspunde acestor preocupări, guvernul spaniol a aprobat un Decret Regal care conferă Tribunalului Suprem puterea de a decide asupra legalității impunerii în continuarea a  restricțiilor.

Măsura a generat deja haos și a fost criticată atât de magistrați cât și de autoritățile locale.  Încă din prima zi, o instanță din Barcelona refuza să limiteze întrunirile publice, în timp ce o altă instanță  din Lleida lua o decizie contrară.

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments