Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Sunt optimist și am doar gânduri pozitive."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Rusia și China „exploatează criza Covid-19” pentru a discredita Uniunea Europeană – analist

Spread the love

Rusia și China „exploatează criza Covid-19” pentru a discredita Uniunea Europeană – analist

Vineri, Italia s-a angajat într-un război al cuvintelor cu Rusia, pe marginea acuzațiilor conform cărora Moscova ar fi ascuns spioni printre medicii pe care i-a trimis în epicentrul epidemiei de coronavirus din această țară, lângă orașul Milano. Echipa face parte dintr-o operațiune de amploare a Rusiei de a veni în ajutorul Italiei în lupta sa împotriva virusului. Dar critici din UE spun că Moscova are o agendă ascunsă. Rusia neagă ferm acuzațiile.

Mai multe avioane încărcate cu ajutoare rusești au sosit săptămâna trecută în nordul Italiei – zona cea mai lovită de virus din lume – pentru a sprijini țara în lupta împotriva crizei Covid-19. 

Conform site-ului Kremlinului, prim-ministrul italian Giuseppe Conti a solicitat ajutorul Rusiei cu ocazia unei conversații telefonice pe 21 martie cu președintele Vladimir Putin. 

Potrivit ambasadei ruse de la Londra, ministerul apărării din Rusia a livrat 15 încărcături de avion Italiei de câte 60 de tone fiecare, 122 de experți, inclusiv 66 de militari „din trupele de apărare împotriva amenințărilor radiologice, chimice și biologice„, opt echipe de doctori și un laborator complet.

Dar unii observatori din Italia sunt sceptici.

„Probabil că asistența este utilă într-o anumită măsură,” spune Sergio Germani, directorul Institutului pentru științe sociale și studii strategice Gino Germani (Institute for Social Sciences and Strategic Studies (GGISS)), un think tank cu sediul la Roma.

Activități de strângere de informații secrete

„Dar sunt (mulți) ofițeri militari ruși. Există îngrijorarea ca printre ei să se afle și reprezentanți ai serviciilor secrete militare rusești care ar putea să profite de ocazie pentru a desfășura activități de strângere de informații.”

Foto: Ajutoarele rusești sosesc în Italia, dar unele voci susțin că Rusia ar avea o agendă ascunsă. Ministerul Apărării din Rusia/AFP

Este și o operațiune de propagandă care vizează opinia publică din Italia și întărește ideea că Italia nu a primit ajutor de la UE sau de la aliații Nato și că numai țări ca Rusia și China sar într-adevăr în ajutor,” spune acesta.

După sosirea militarilor ruși în Italia, ziarul italian La Stampa din 2 aprilie citează un fost expert Nato în arme chimice, Hamish De Bretton-Gordon, care spune că „fără nicio îndoială, printre ei sunt și ofițeri GRU„. 

Obiectivul Moscovei, și posibil al chinezilor, este slăbirea și poate chiar prăbușirea Uniunii Europene,” spune Germani, al cărui institut, GGISS, studiază influența propagandei rusești și mass-mediei pro-Moscova pe internet.

Omorârea vârstnicilor italieni

Operațiunea de ajutorare rusă, spune acesta, a fost însoțită de o abundență de articole, materiale video și tweet-uri pro-rusești.

Conform EU vs Disinfo, un serviciu al Comisiei Europene de protecție împotriva știrilor false, organisme media pro-Kremlin ca agenția de știri Sputnik și „fabricile de troli” sunt responsabile pentru răspândirea unor zvonuri fără bază reală.

În 31 martie, versiunea în letonă a Sputnik a publicat un articol care sugera că virusul corona a fost creat în Letonia, stat membru UE, „în scopul omorârii vârstnicilor italieni.”

Iată mesajele pe care le promovează,” spune Germani „– că UE este incapabilă, că se prăbușește și că UE nu mai există”.

Sunt mesaje care discreditează democrația liberală ca formă de guvernare incapabilă să gestioneze o astfel de criză,” adaugă acesta.

Rusia a reacționat rapid la aceste critici

Într-un atac împotriva presei britanice care preluase și ea articolul din La Stampa, ambasada Rusiei de la Londra a regretat că jurnaliștii „caută să găsească discrepanțe și intenții ascunse în spatele asistenței umanitare oferite de către Rusia Italiei în vederea combaterii pandemiei cu coronanvirus,” accentuând că „acest ajutor este gratuit și umanitar în esență. Este un semn de solidaritate cu poporul italian, fără nicio legătură cu vreo agendă politică.”

Europa întărește coordonarea

Pe 31 martie, liderii UE au anunțat o „foaie de parcurs concertată” și un „Plan de acțiuni” pentru gestionarea crizei. „Singura cale înainte este o strategie comună într-un spirit de solidaritate,” a declarat Președintele Consiliului UE Charles Michel.

UE începe să răspundă pozitiv la această provocare majoră,” spune Germani. 

Merg în direcția cea bună, pentru că acum sunt mai conștienți că Rusia încearcă să exploateze această situație de urgență,” adaugă acesta.

Foto: Operatorul aerian de cargo Volga-Dnepr se dedică ajutorului pentru zonele lovite de Covid-19 © captură de ecran de pe site-ul Volga-Dnepr

Rusia lucrează mână în mână cu China într-o încercare comună de a ajuta regiunile afectate de Covid-19 din toate colțurile lumii.

Pe de o parte, China produce sute de milioane de măști și mii de ventilatoare, iar pe de altă parte Rusia participă cu operatorul său aerian de cargo Volga-Dnepr, care deține cea mai mare flotă de aeronave mamut Antonov 124 din lume, transportând produsele de combatere a virusului din China către Italia, Spania, SUA și oriunde în lume.

Săptămâna trecută, un avion Antonov 124, operat de Volga-Dnepr, a aterizat pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris cu o încărcătură de 10 milioane de măști și alte produse din China, din cadrul unei comenzi de 1 miliard din partea guvernului francez.

Alte zboruri Antonov 124 operate tot de Volga-Dnepr au mers la Milano, Bologna și Reno, în SUA. Un alt avion de cargo monstru al companiei, Ilyushin IL76, a avut misiuni similare la Madrid.

Cea mai mare aeronavă militară de transport

Antonov 124, conceput în anii 1980 în fosta Uniune Sovietică, are o anvergură de 73,3 metri și este cea mai mare aeronavă militară de transport aflată în prezent în funcțiune. Volga-Dnepr, care a început să opereze în 1991, s-a transformat rapid în cea mai mare companie de cargo din Rusia și din lume, cu o flotă de 12 avioane Antonov 124.

Volga-Dnepr a colaborat cu Națiunile Unite, în numeroase misiuni umanitare, dar compania fost suspendată de pe lista furnizorilor autorizați în 2007 după ce doi oficiali ruși ai Națiunilor Unite au fost acuzați că primeau mită pentru a orienta contractele către această companie, conform unui raport al Comisiei de supraveghere din Camera Reprezentanților SUA.

Iar în 2015, Comandamentul de Transport SUA a scos compania de pe lista sa de furnizori ca sancțiune pentru acuzații de încălcare a tratatelor care interziceau proliferarea tehnologiei rachetelor balistice. Măsura a intervenit la un an de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Anul trecut, datorită scăderii transportului de cargo la nivel mondial, compania a trebuit să țină la sol patru din cele douăsprezece aeronave Antonov, dar Volga-Dnepr s-ar putea bucura acum de o relansare pe piață datorită comenzilor din partea Rusiei și Chinei pentru zboruri care să asiste zonele lovite de Covid-19 din întreaga lume.

Text de: Jan van der Made pentru rfi.fr .

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments