Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Sunt optimist și am doar gânduri pozitive."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Prezenţe româneşti la ‘Nowe Horyzonty/New Horizons’

Spread the love

Prezenţe româneşti la ‘Nowe Horyzonty/New Horizons’ de la Wroclaw, un festival al vizionarilor cinematografiei

Trei filme româneşti de producţie recentă – „La Gomera”, în regia lui Corneliu Porumboiu, „Touch me not”, în regia Adinei Pintilie, şi „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude – vor fi proiectate în cadrul Festivalului Internaţional de Film ‘Nowe Horyzonty’/’New Horizons’, care începe astăzi la Wroclaw. Totodată, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varşovia, regizoarea Ana-Maria Comănescu şi producătoarea Carla Fotea vor participa la atelierele ‘Studio Nowe Horyzonty+’ din cadrul festivalului, iar criticul de film Georgiana Muşat va lua parte la întâlnirile ‘A Sunday in the Country’.

Unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice poloneze cu participare internaţională, aflat în 2019 la cea de-a XIX-a ediţie, Festivalul de Film ‘Nowe Horyzonty/New Horizons’ are loc anul acesta în perioada 25 iulie – 4 august. Desfăşurat în fiecare an la Wroclaw, festivalul organizat de Asociaţia Nowe Horyzonty prezintă filme care depăşesc cadrul cinematografiei convenţionale. Având în paralel mai multe secţiuni – concurs, retrospective şi proiecţii speciale, completate de concerte, proiecţii cu muzică live, proiecţii în aer liber – evenimentul aduce în prim-plan regizori care merg contra curentului şi creatori cu stil propriu, inimitabil. Echipa de selecţioneri alege în program, din toate colţurile lumii, filme puternice, cu forţă de expresie şi forme deosebite, care trezesc pretutindeni reacţii extreme şi emoţii, care nasc polemici şi discuţii, admiraţie şi proteste. Organizatorii îl numesc un festival al vizionarilor cinematografiei, al artiştilor fără compromisuri. În ultimii ani, programul fiecărei ediţii include filme româneşti şi invitaţi din România.

Institutul Cultural Român de la Varşovia continuă în 2019 parteneriatul cu importanta manifestare de la Wroclaw. Alături de filmele noi româneşti, nelipsite din programul Festivalului, ICR Varşovia susţine prezenţa participanţilor din România la atelierele ‘Studio Nowe Horyzonty+’, dedicate tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, şi la întâlnirile ‘A Sunday in the Country’, dedicate tinerilor critici de film.

În programul festivalului au fost incluse filmele La Gomera, în regia lui Corneliu Porumboiu, în secţiunea ‘Masters/Maeştri’, Touch me not, în regia Adinei Pintilie, şi Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, în regia lui Radu Jude, în secţiunea ‘Season/Sezon’. Primele două filme au fost achiziţionate de firma de distribuţie Gutek Film, cel mai important canal de distribuţie a filmului românesc în Polonia. Filmul lui Corneliu Porumboiu, cumpărat în urma ediţiei din acest an a Festivalului de la Cannes, va fi lansat în cinematografele poloneze cel mai probabil în iarna lui 2019. Cea mai nouă peliculă a lui Radu Jude a fost achiziţionată de distribuitorul polonez Aurora şi va fi prezentată acum în avanpremieră, înaintea lansării oficiale din toamnă.

Unul dintre punctele importante din programul festivalului este reprezentat de atelierele ‘Studio Nowe Horyzonty+’ (27-30 iulie), o iniţiativă dedicată tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, dornici să acumuleze cunoştinţe pe tema funcţionării pieţei internaţionale a filmului. Atelierele sunt susţinute de experţi în domeniu – regizori, producători, agenţi de vânzări, programatori. Partenerii constanţi ai programului sunt EAVE şi London Film Academy. Această a zecea ediţie a atelierelor va aduce cu sine cea de-a opta participare românească. În urma reuşitelor prezentări susţinute anii trecuţi şi ca o recunoaştere a valorii constante a cinematografiei româneşti, organizatorii au dorit ca şi în 2019 să aibă invitaţi profesionişti din România, alegerea fiind acum regizoarea Ana-Maria Comănescu şi producătoarea Carla Fotea.

De asemenea, jurnalista Georgiana Muşat, critic de film şi masterand UNATC, va fi prezentă în cadrul întâlnirilor ‘A Sunday in the Country’ (28-30 iulie), alături de tineri critici de film din Austria, Italia, Ungaria, Olanda, Polonia, Belgia şi Spania, aceasta fiind cea de-a patra participare românească la acest modul. Sub îndrumarea reputatului critic de film Tommaso Tocci şi a reprezentanţilor Academiei Europene de Film şi Asociaţiei Nowe Horyzonty, participanţii vor discuta despre viitorul meseriei pe care o practică, despre planuri profesionale şi specificul profesiei în diverse ţări, şi se vor întâlni cu creatori de film importanţi. Scopul întâlnirilor este facilitarea schimbului de experienţă şi de idei, dar şi crearea unor noi contacte internaţionale între participanţi.

Institutul Cultural Român
Direcţia Comunicare şi Promovare

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments