Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Trăiesc în armonie."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Partidul lui Putin în pierdere de viteză: care sunt semnificațiile?

Spread the love

Le Monde amintește că votul, marcat de numeroase fraude, era menit să ofere o majoritate confortabilă Rusiei Unite, partidul lui Vladimir Putin. Scăderea Rusiei Unite vine cu toate fraudele semnificative, observate cu mult dincolo de regiunile în care acestea erau ceva obișnuit.

Ce efecte pot avea aceste rezultate asupra situației politice rusești? A priori puține. Multe dintre partidele prezente în Duma sunt supuse Kremlinului și loiale în majoritatea problemelor – personalitatea lui Vladimir Putin, sistemul cleptocratic, politica externă.

Cu toate acestea, în cadrul elitei, echilibrul puterilor s-a schimbat ușor, a remarcat politoloaga Ekaterina Schulmann, citată de Le Monde.

„În ceea ce privește subiectele care trebuie dea imaginea de uniune națională, puterea va trebui să negocieze, mai greu, cu comuniștii”.

O altă observație, întărită de vot: o întreagă parte a populației ruse, mai educată și mai tânără decât media, rămâne lipsită de reprezentare politică. Liderii săi nu mai au nici măcar dreptul de a fi considerați adversari politici, ci li s-a conferit un statut periculos de trădători.

Giganții internetului au cedat presiunii Kremlinului

The Moscow Times remarcă scorul Partidului Comunist, care a primit un impuls de la aliații opozantului încarcerat, Alexei Navalny, a cărui rețea electorală a fost declarată „extremistă” înainte de vot, iar aliații au fost excluși din procesul electoral.

Echipa lui Navalny a publicat săptămâna trecută o listă de 1.234 de candidați înregistrați și i-a îndemnat pe susținători să-i voteze, ca având cele mai mari șanse de a-i elimina pe cei din  Rusia Unită.

Google, YouTube și Apple, deținute tot de gigantul Google, au eliminat însă aplicația lui Navalny sub presiunea Kremlinului, provocând indignare în rândul activiștilor și observatorilor.

Rezultatele sondajului au arătat că alte trei partide – inclusiv Partidul Liberal Democrat (naționalist), revigorata mișcare social-democrată Rusia Justă și nou venitul partid Oameni Noi – au depășit pragul de 5%. Toate sunt considerate a face parte din „opoziția sistemică” a Rusiei, care nu reprezintă o provocare serioasă pentru Kremlin.

Nicio surpriză pentru Corriere della Sera:

„Partidul lui Putin obține rezultatul cu mult timp înainte – circa 45% din voturi, suficiente locuri pentru a-i asigura lui Vladimir Putin controlul asupra Dumei, camera inferioară a parlamentului. Dar o victorie nu atât de mare pentru a provoca acuzații de fraude”

”Misiune îndeplinită pentru partidul la putere din Rusia”, constată BBC:

 ”Judecând după serbările de seară de la sediul partidului, adepții sunt mai mult decât mulțumiți de rezultat. Rusia Unită insistă că a câștigat această cursă echitabil. Dar chiar înainte de primele voturi în votul maratonului, aceste alegeri nu păreau deloc corecte.

Cei mai vocali critici ai Kremlinului nu avuseseră voie să candideze – printre ei, susținătorii liderului opoziției închis Alexei Navalny.

 

Citește și: SUA acuză posibile nereguli în alegerile parlamentare din Rusia

 

Represiune fără precedent

Apoi a existat procesul de votare în sine. În peste trei zile de votare au existat acuzații de fraudă electorală pe scară largă.

Videoclipurile, larg distribuite online, arătau oameni care umpleau urnele cu buletine”, notează BBC.

”Sub stilul personificat al lui Putin, Duma a fost redusă la un rol de susținere și scrutinul de trei zile nu avea cum să să producă o schimbare reală a cursului”, este și concluzia pe care o găsim în Politico.

”Și totuși, după un an care a cunoscut o represiune fără precedent a disidenței și înainte de sfârșitul următorului mandat al lui Vladimir Putin în 2024,  ”Kremlinul avea nevoie de aceste alegeri pentru a-și reafirma autoritatea, inclusiv pentru elită, care nu trebuie să fie expusă niciunei tentații de a începe să se aventureze în căutarea unui succesor”, după cum spune analistul politic Tatiana Stanovaya de la centrul Carnegie Moscova.

De ani de zile Rusia Unită a fost piatra de temelie a guvernării lui Putin. În 2016, condus pe un val de patriotism în urma anexării Crimeei, a reușit să asigure o supermajoritate, cu aproape trei sferturi din cele 450 de locuri. Dar o serie de măsuri nepopulare – cum ar fi o creștere a vârstei de pensionare în 2018 –  au dus la scăderea sprijinului.

Rezultatele alegerilor preliminare sugerează că cel puțin o parte din electorat caută o alternativă. Înainte de vot, sociologii de stat considerau că sprijinul pentru Rusia Unită era în jur de 30% – cel mai mic din ultimul deceniu.

„Eroziunea lentă a partidului, ca pilon-cheie al regimului, exacerbează temerile pentru viitor și, mai interesant încă, devalorizează rolul lui Putin ca șef dur și garant al stabilității”, crede Stanovaya.

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments