Residence

Până acum reticentă, Japonia va decreta starea de urgență și pompează miliarde în economie

Spread the love

Până acum reticentă, Japonia va decreta starea de urgență și pompează miliarde în economie

Prim-ministrul nipon Shinzo Abe intenţionează să declare stare de urgenţă în Japonia cu scopul de a limita răspândirea epidemiei de coronavirus în arhipelag, după ce în ultimele zile numărul persoanelor contaminate a crescut la Tokyo şi în unele zone ale ţării, relatează luni Kyodo, AFP şi Reuters, citând un responsabil guvernamental.

Guvernul nipon ia în considerare să instituie starea de urgenţă pe o perioadă de şase luni, ca răspuns la pandemia de coronavirus, potrivit Reuters, care citează postul de televiziune nipon TBS. Declararea stării de urgenţă va permite autorităţilor să închidă unităţile de învăţământ şi să instituie izolarea la domiciliu a japonezilor, vizând în special capitala Tokyo şi trei prefecturi învecinate, între care Osaka.

Abe, care a evitat să recurgă până acum la starea de urgență, este supus unei presiuni crescânde pentru a lua măsuri de urgenţă cu scopul de a limita răspândirea coronavirusului în contextul creşterii numărului de contaminări. Guvernatorul Tokyo, Yuriko Koike, ceruse deja locuitorilor capitalei să adopte telemunca pe cât posibil şi să evite ieşirile din casă în weekend.

„Nu ni s-a comunicat nimic oficial deocamdată, dar ne pregătim în ideea că Tokyo va fi desemnat” în principiu printre regiunile vizate de starea de urgenţă, a declarat Koike presei luni.

Chiar dacă este vecină cu China, focarul de unde a pornit epidemia de COVID-19, Japonia a fost până în prezent mult mai puţin afectată de pandemie decât Europa sau SUA. Arhipelagul nipon totaliza duminică 4.563 de cazuri, dintre care 700 pe nava de croazieră Diamond Princess, şi 104 decese, potrivit Kyodo.

Numărul de cazuri a crescut însă semnificativ în ultimele două săptămâni, în special, la Tokyo, unde duminică au fost înregistrate 143 de noi contaminări, un nou record local, ceea ce ridică la 1.033 numărul persoanelor testate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în capitala japoneză, conform agenţiei nipone de presă.

Între timp, în pregătirea stării de urgență, Japonia a anunțat luni un pachet pentru sprijinirea economiei în valoare de aproape 1.000 de miliarde de dolari, în contextul evoluției pandemiei de coronavirus, anunță CNN. Sum echivalează cu aproximativ 20% din PIB-ul celei de-a treia economii a lumii. Pachetul include zeci de miliarde de dolari în numerar pentru familii și proprietarii de afaceri mici care și-au pierdut veniturile din cauza virusului. Pachetul include, de asemenea, măsuri fiscale și împrumuturi cu dobândă zero.

Lăsați un comentariu

avatar
  Subscriere  
Anunță-mă