Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Sunt optimist și am doar gânduri pozitive."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Pagina de istorie: Actrița americană Lauren Bacall și originile sale românești

Spread the love

Pagina de istorie: Actrița americană Lauren Bacall și originile sale românești

În 16 septembrie 1924, în New York, se năștea una dintre cele mai faimoase actrițe: Lauren Bacall. Ea avea și origini românești, pentru că mama sa, Natalia, se născuse într-o familie evreiască din Iași.

Părinții lui Lauren Bacall proveneau amândoi din familii evreiești din Europa de Est. Mama sa se născuse la Iași, în anul 1901, apoi a emigrat în Statele Unite ale Americii. Tatăl viitoarei actrițe se născuse în New Jersey, într-o familie originară din Belarusul de azi.

Familia ei era una înstărită, iar fata a primit o educație bună, într-o școală privată. Însă relația cu tatăl ei s-a răcit, după ce părinții săi au divorțat.

Familia tatălui lui Lauren Bacall era înrudită cu cea a lui Shimon Peres, cel care avea să devină prim-ministru al Israelului. Mama viitoarei actrițe avea nostalgia locurilor natale, iar datorită ei, viitoarea actriță a renunțat la numele Perske al tatălui ei, pentru a adopta numele românesc al mamei, Bacall.

În 1941, tânăra Lauren Bacall a început să urmeze cursuri de actorie la Academia Americană de Arte Dramatice. Printre colegii săi s-a numărat Kirk Douglas. Și-a făcut debutul pe Broadway în 1942, pe când avea doar 17 ani. A câștigat, în acea perioadă, mai multe concursuri de frumusețe și a apărut în reviste glamour precum Vogue.

Propunerea de a juca într-un film a venit din partea regizorului Howard Hawks. La început, Lauren Bacall avea un salariu săptămânal de 100 de dolari. Filmul său de debut a fost To Have and Have Not. Pe platoul de filmare l-a cunoscut pe cel care avea să îi devină soț: actorul Humphrey Bogart. Filmul s-a bucurat de un mare succes, iar Lauren Bacall a devenit imediat vedetă, în 1944.

 În 1945, a făcut un gest îndrăzneț: la National Press Club din Washington DC, s-a așezat pe pianul la care cânta vicepreședinte de atunci al Statelor Unite ale Americii, Harry Truman. Gestul a trezit imediat atenția jurnaliștilor.

Împreună cu Humphrey Bogart, a mai jucat în alte două filme.  De asemenea, a jucat alături de Kirk Douglas în Young Man with a Horn. A impresionat în pelicula How to Marry a Millionaire, regizat de un alt cineast cu origini românești, Jean Negulesco. În acest film, Lauren Bacall a jucat alături de Marilyn Monroe și Betty Grable. Colaborarea cu Jean Negulesco a continuat ulterior.

Lauren Bacall a rămas văduvă, după ce Humphrey Bogart s-a stins din cauza unui cancer esofagian. Rămasă singură, Lauren Bacall a început o relație tumultuoasă cu Frank Sinatra. L-a părăsit după ce faimosul cântăreț a cerut-o de soție. S-a recăsătorit în 1961 cu actorul Jason Robards, de care a divorțat în 1969.

A continuat să apară în numeroase filme, chiar dacă avea o vârstă înaintată. S-a afirmat și în plan politic, în calitate de suporter al Partidului Democrat. A murit în anul 2014, cu puține zile înainte de împlini 90 de ani.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments