Residence

Orgoliu politic : deși greu lovit, Iranul refuză ajutorul Statelor Unite în lupta cu pandemia

Spread the love

Orgoliu politic : deși greu lovit, Iranul refuză ajutorul Statelor Unite în lupta cu pandemia

Iranul nu va cere niciodată ajutor SUA în lupta împotriva noului coronavirus, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Mousavi, citat de Reuters. Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a respins ofertele de asistenţă umanitară din partea Washingtonului pentru Iran, ţara din Orientul Mijlociu cea mai afectată de epidemia de COVID-19, care a înregistrat luni 3.739 decese şi 60.500 de persoane contaminate.

„Iranul nu a cerut niciodată şi nu va cere Americii să ajute Teheranul în lupta sa împotriva epidemiei. Dar America ar trebui să ridice toate sancţiunile unilaterale şi ilegale împotriva Iranului”, a spus Mousavi într-o conferinţă de presă televizată. Autorităţile iraniene afirmă că sancţiunile SUA le-au afectat eforturile de a limita epidemia, cerând celorlalte ţări şi ONU să solicite Statelor Unite să le ridice. „SUA încearcă să forţeze Teheranul să accepte negocieri cu America”, a mai spus Mousavi.

Activarea efectivă a Instex, mecanismul de troc conceput de Europa pentru a permite Teheranului să ocolească sancţiunile americane, este „de bun augur”, dar rămâne insuficientă faţă de angajamentele europene, a declarat în acelaşi timp Mousavi, citat de AFP. Berlinul, Londra şi Parisul au anunţat în 31 martie realizarea primei tranzacţii prin acest mecanism cu scopul de a livra material medical Republicii islamice, lovită în plin de pandemia de COVID-19.

Mecanismul funcţionează ca unul de compensare şi permite întreprinderilor europene să facă comerţ cu Iranul fără să se expună consecinţelor sancţiunilor extrateritoriale americane. În spiritul autorilor săi, Instex trebuie să permită deschiderea şi spre alte companii, în special din Rusia şi China, de asemenea părţi ale acordului de la Viena.

Tensiunile dintre Iran şi SUA s-au acutizat în 2018, când preşedintele american Donad Trump a retras SUA din acordul internaţional în urma căruia sancţiunile împotriva Iranului fuseseră ridicate parţial în schimbul limitării programului nuclear al acestuia. Washingtonul a reimpus unilateral sancţiuni care au paralizat economia iraniană.

Pe hârtie, medicamentele şi echipamentele medicale evită sancţiunile Washingtonlui, dar în realitate aceste bunuri se află, la fel ca celelalte, sub incidenţa măsurilor respective, băncile internaţionale preferând în general să refuze orice tranzacţie care implică Iranul mai degrabă decât să se expună represaliilor SUA.

Lăsați un comentariu

avatar
  Subscriere  
Anunță-mă