Actualitate - Șirile zilei


"Realizez că succesul este rezultatul muncii și al gândirii potrivite."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Noul arsenal militar rusesc din Arctica. Drona submarină capabilă să producă ”valuri tsunami radioactive”

Spread the love

„Urmărim cu mare atenție activitatea rusă din această regiune”. Această afirmație, făcută luni, 5 aprilie, de către purtătorul de cuvânt al Pentagonului John F. Kirby, nu se referea la mișcările trupelor ruse de la granița ucraineană care, de câteva zile îngrijorează comunitatea internațională, ci la mișcările militare ale Rusiei în zona arctică.

 „Paranoia rusă”

Imaginile, furnizate de compania de tehnologie spațială Maxar, ilustrează demersurile făcute de Rusia din 2016 până în prezent pentru a înarma această regiune.

„Moscova a decis să-și creeze un avantaj strategic în regiunea arctică începând cu 2016. Primul pas a fost renovarea vechilor baze militare din epoca sovietică, dotate ulterior cu noi instalații. Aceste imagini confirmă amploarea efortului depus de Rusia”, indică Gustav Gressel, specialist în strategii militare rusești în cadrul Consiliului European pentru Relații Internaționale, contactat de echipa France 24.

Noua pistă de aterizare de la baza militară Nagurskoye, Insula Alexandra, 23 martie 2021

Statele Unite ale Americii nu văd cu ochi buni această consolidare a forței militare la câteva sute de kilometri de teritoriul lor din Alaska. „În mod evident ne preocupă siguranța națională din Alaska, regiune pe care trebuie să o protejăm și să o apărăm”, a înștiințat John F. Kirby.

”Dacă situația din Arctica înrăutățește tensiunile militar-diplomatice deja existente între Washington și Moscova, acest lucru se datorează „paranoiei rusești”, afirmă Gustav Gressel.

În această regiune se află Flota Militară de Nord, cea mai puternică dintre cele patru flote rusești și care constituie coloana vertebrală a mijloacelor nucleare rusești de intimidare.

„Rusia este obsedată de un scenariu dezastruos: se teme că, în cazul unui conflict cu Statele Unite, Washingtonul va avea drept țintă prioritară această flotă, cu scopul de a reduce sau neutraliza capacitatea de răspuns nuclear a Rusiei. În acest caz, Moscova va fi obligată să capituleze în condițiile impuse de Statele Unite”, rezumă Gustav Gressel.

Sporirea instalațiilor militare de-a lungul coastei arctice ar servi, potrivit acestui expert, la o mai bună protecție a Flotei de Nord. Nu întâmplător mai multe dintre imaginile din satelit prezintă un nou complex de hangare construite pe malul mării, capabile să adăpostească submarinele.

„În concepția armatei ruse este suficient ca un singur submarin atomic să supraviețuiască unui atac american pentru a putea riposta și lupta în continuare”, explică cercetătorul din Consiliul European  pentru Relații Internaționale.

Drona Poseidon: spectrul „superarmei” rusești

Din perspectiva americanilor, militarizarea Arcticii nu s-a realizat doar în scopuri defensive. Washingtonul se teme de spectrul unei arme avansate pe care Rusia ar dezvolta-o într-una din bazele din nordul țării.

„Mai mulți experți militari occidentali au atras atenția asupra unei „superarme” rusești, drona subacvatică nucleară Poseidon, a cărei dezvoltare avansează rapid și care urmează să fie testată în acest an”, după cum informează CNN.

Rusia a început anul trecut construirea unei noi baze secrete în Arctica, unde ar trebui să fie depozitate aceste drone Poseidon, a căror lansare, programată inițial pentru 2020, a fost amânată oficial până în 2021.

„Aceste drone sunt capabile să dejoace sistemele americane de detectare subacvatică, fiind dotate cu capete explozive de mai multe megatone”, adaugă CNN care citează surse din presa oficială din Rusia.

Explodând, „acestea pot crea valuri de tip „tsunami” radioactive în largul coastei americane”, remarca în noiembrie 2020 Christopher A. Ford, fostul ministru responsabil cu neproliferarea armelor nucleare din timpul mandatului fostului președinte american, Donald Trump.

Gustav Gressel susține că americanii trebuie să rămână raționali pentru a putea face față „lăudăroșeniei armatei rusești”. Din punctul lui de vedere, dronele Poseidon sunt cel mai probabil reale, dar nu la fel de periculoase precum Moscova le face să pară. În cel mai bun caz este vorba de drone cu propulsie nucleară destinate misiunilor de recunoaștere în largul coastelor americane.

Trebuie să ținem cont și de contextul în care apar aceste anunțuri despre „superarma” rusească.

„Rusia se teme, pe bună dreptate sau nu, de superioritatea armamentului american și încearcă să semneze un acord global de reducere a armelor cu Statele Unite. Dar, pentru moment, Washingtonul, care se află într-o poziție favorabilă, nu găsește niciun motiv pentru care să semneze acest tratat”, relatează Gustav Gressel.

Noul președinte american Joe Biden a acceptat, la începutul lunii februarie, să reînnoiască pentru o perioadă de cinci ani Tratatul Start, care le impune atât Rusiei cât și Statelor Unite un număr limită de arme nucleare.

Declarațiile Rusiei cu privire la dezvoltarea unor noi arme cu o „tehnologie avansată” ar putea fi „o modalitate de a încerca să sperie Statele Unite pentru a le constrânge să vină la masa negocierilor”, a spus expertul.

O altă Mare a Chinei de Sud?

Statele Unite își exprimă îngrijorarea față de consolidarea dispozitivului militar rus în Arctica și din motive economice. Odată cu topirea accelerată a gheții din această regiune, traseul Mării Nordului ar putea deveni, în următorii ani, foarte interesant din punct de vedere comercial.

Pasajul care face trecerea între Norvegia de Alaska de-a lungul coastelor rusești ar înjumătăți timpul necesar navelor comerciale pentru a călători din Asia în Europa, comparativ cu ruta care trece prin canalul Suez.

Multiplicarea bazelor militare rusești ar pregăti terenul pentru preluarea controlului de facto al traficului maritim de-a lungul acestei rute.

„Statele Unite nu își doresc să vadă aceeași situație ca cea din Marea Chinei de Sud, unde Beijingul încearcă să-și impună suveranitatea prin construirea unei rețele de instalații miliare”, explică Gustav Gressel.

Același lucru părea să sugereze și John F. Kirby când a afirmat, în timpul unei conferințe de presă că „nimeni nu își dorește ca Arctica să devină o zonă militarizată”. Aceasta nu este doar o invitație la pace în lumea ghețarilor, dar și un avertisment că Statele Unite sunt pregătite oricând să își apere interesele economice.

Traducere de Andreea Sefciuchevici după analiza publicată de France24

Editor: Șerban Georgescu

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments