Residence

Normele de aplicare a OUG de amânare a ratelor și ordonanța privind stimulentele pentru medici, adoptate

Spread the love

Normele de aplicare a OUG de amânare a ratelor și ordonanța privind stimulentele pentru medici, adoptate

Guvernul a decis să aloce un stimulent de risc de 2.500 de lei brut (adică 2.250 de lei net) pentru tot personalul medical și de pe ambulanță care intră în contact cu pacienții infectați sau suspecți de infectare cu coronavirus, a anunțat luni seară ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. Și ministrul Finanțelor Florin Cîțu a anunțat, la finalul ședinței de Guvern, că s-au publicat normele pentru amânarea ratelor.

În cazul stimulentelor pentru cadrele medicale expuse, din suma brută nu vor fi oprite contribuții sociale sau de sănătate, ci doar impozitul pe venit de 10%, a spus Boloș, ceea ce înseamnă că suma netă primită de fiecare angajat va fi de 2.250 de lei. Banii vor fi decontați din fonduri europene, a mai spus ministrul Fondurilor.

Anterior, Marcel Boloș,  anunțase că proiectul de Ordonanță de Urgență va mai permite ca unitățile sanitare să-și poată deconta achizițiile de echipamentele medicale din fonduri europene. Sumele vor fi decontate în procent de 100% din bani europeni, statul fiind astfel degrevat de cheltuieli suplimentare.

Tot la capitolul vești bune, și ministrul Finanțelor a anunțat că, de luni, timp de 45 de zile, românii care vor să amâne plata ratelor, pe fondul crizei, se pot adresa băncilor pentru a beneficia de această facilitate. „S-au publicat normele pentru amânarea ratelor. Din acest moment în 45 de zile românii care doresc să beneficieze – persoane fizice sau persoane juridice – se pot adresa băncilor și pentru 9 luni de zile să nu mai plătească ratele la bancă (…). Le cer băncilor să trateze cu celeritate aceste cereri pentru că, știți foarte bine, momentul în care se aplică această amânare este momentul î care se face cererea de către cetățeni”, a spus Cîțu.

O facilitate prezentată de ministrul Cîțu este aceea că și românii care au restanțe la bancă pot beneficia de amânarea plății ratelor pentru 9 luni, însă doar dacă plătesc restanţele la momentul când fac cererea de amânare.

Lăsați un comentariu

avatar
  Subscriere  
Anunță-mă