Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Cel mai mare dar pe care mi-l pot da este iubirea necondiționată."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Mexic: Scuze oficiale pentru ”teribilele abuzuri” comise împotriva indienilor maya

Spread the love

Gestul este urmarea unei inițiative comune a președintelui mexican Andrés Manuel López Obrador și a omologului său din Guatemala,  Alejandro Giammattei.

”Prezentăm scuzele noastre poporului maya pentru teribilele abuzuri comise, atât la nivel individual cât și la nivel instituțional, de statele naționale, în timpul Conquistei, respectiv a celor trei secole de dominație colonială, dar și în timpul celor două secole care au trecut de la declararea independenței Mexicului”, a spus președintele mexican, care a subliniat efectele devastatoare ale ”Războiului Castelor”, din secolul XIX.

Este vorba despre conflictul sângeros care început cu revolta mayașilor înrobiți din Yucatan, în 1847 și care s-a încheiat în 1901.

În cadrul ceremoniei, care a avut loc luni în orașul Felipe Carrillo Puerto, Quintana Roo (Sud-Estul țării) președintele a recunoscut că rasismul și discriminarea continuă să se facă simțite chiar și după 200 de ani de la declararea independenței Mexicului.

Construirea căii ferate ”Treno Maya”, proiect emblematic al actualului guvern mexican, a fost menţionată în timpul ceremoniei, dar a fost primită cu huiduieli de audienţă.

În iunie 2020, preşedintele Lopez Obrador a dat undă verde construirii acestei căi ferate cu o lungime de 1.500 de kilometri ce urmează să traverseze mai multe părţi ale peninsulei Yucatan, unde se află staţiunea Cancun.

Mai multe organizaţii se opun însă proiectului, susţinând că acesta va afecta mediul şi chiar comunităţile indigene din regiune.

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments