Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Trăiesc în armonie."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Mercenari ruşi în Mali? Franţa cere lămuriri juntei de la Bamako

Spread the love

La Bamako, mesajul oficialei franceze a fost clar: prezenţa mercenarilor ruşi, înrolaţi de firma Wagner, este o linie roşie pentru Paris. Dacă junta care a preluat puterea în Mali ignoră avertismentul, acest lucru va avea consecinţe grave.

După ce au format un guvern de tranziţie compus în majoritate din militari, oamenii colonelului Sadio Camara, noul om forte din ţară în calitatea sa de ministru al Apărării, au început tratative cu sulfuroasa societate rusească ce aparţine probabil oligarhului Ievgheni Prigojin. Idea este ca mercenarii din grupul Wagner să formeze armata din Mali şi să-i protejeze pe noii lideri de la Bamako. „Nu vom putea coabita cu mercenari. A recurge la serviciile Wagner este incompatibil cu menţinerea trupelor franceze în Mali” a spus Florence Parly. Negocierile juntei cu societatea Wagner intervine însă exact în momentul în care Franţa îşi retrage şi redesfăşoară trupele din Sahel.

Deplasarea în zonă a ministrei franceze a Armatelor – mai întâi în Niger şi apoi la Bamako – a fost aşadar una eminamente politică, menită să explice cum va arăta viitorul prezenţei militare franceze în regiune. Astfel, forţa Barkhane, prezentă în trei baze răspândite în Mali, a început să se retragă. Peste câteva luni, contingentul de soldaţi francezi se va înjumătăţi, de la 5.000 azi la 2.500. In schimb, baza militară franceză din Niger ar urma să capete mai multă importanţă. Deocamdată doar 6 avioane de vânătoare şi tot atâtea drone sunt staţionate acolo. Pe termen mediu şi cu acordul autorităţilor de la Niamey, baza ar putea însă folosi la lansarea unor intervenţii în toată regiunea Sahelului.

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments