Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Primesc cu bucurie toate lucrurile bune în viața mea."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României
Maşina lui Gagarin

Maşina lui Gagarin – Maşina decapotabilă, cu care a fost plimbat Gagarin la întoarcerea din spaţiu, nu şi-a găsit cumpărător

Spread the love

Maşina lui Gagarin: Decapotabila ZIL-111V, cu care a fost plimbat triumfal Iuri Gagarin pe străzile Moscovei pe 14 aprilie 1961 la două zile după întoarcerea sa din spaţiu, nu şi-a găsit cumpărător la o licitaţie desfăşurată sâmbătă, potrivit casei Litfund citată de EFE.

„Maşina cu care cosmonautul Gagarin a fost dus la Kremlin, după zborul său în spaţiu, nu a fost vândută”, a informat casa de licitaţii Litfund.

Potrivit Litfund, preţul de pornire al istoricului autovehicul era de 2,9 milioane de dolari.

Aflată în stare perfectă, maşina este una din cele 12 modele fabricate în Uniunea Sovietică exclusiv pentru marile ocazii, precum plimbarea triumfală oferită prin Moscova de autorităţile sovietice primului om care a călătorit în spaţiu.

Gagarin a parcurs în această decapotabilă, de culoare turcoaz flancată de ghirlande de flori şi de steagurile URSS, cei 30 de kilometri care despart aeroportul Vnukovo de Kremlin, întâmpinat de mulţimea care a salutat cu entuziasm această faptă eroică.

Maşina lui Gagarin, automobilul automat ZIL-111V, inspirat din modelul american Pacard Caribbean, prevăzut cu motor V8 de 5.980 de centimetri cubi, şi având o greutate de 2,6 tone, dezvolta o viteză de maximă de 170 km/h. Decapotabila a fost fabricată individual între 1960 şi 1962 şi, spre deosebire de Pacard, are patru uşi şi o capacitate de 7 pasageri.

Potrivit casei de licitaţii Litfund, Hruşciov i-a dăruit un astfel de model liderului cubanez Fidel Castro, în timp ce fostul preşedinte al RDG Erich Honneker avea cel puţin o astfel de maşină în garajul său.AGERPRES

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments