Residence

Italia nu vede lumina de la capătul tunelului

Spread the love

Italia, țara cea mai afectată  din lume de pandemia de coronavirus înregistrează o ușoară și continuă scădere a cazurilor de infectare cu coronavirus, dar numărul deceselor continuă să crească.  În ultima zi au fost înregistrate 743 de decese  și au fost confirmate peste 3.600 de cazuri noi de infectare. Bilanțul epidemiologic arată că 6.800 de oameni  au murit în urmă infectării cu Covid-19, iar numărul total al cazurilor se apropie de 70.000.

În Italia, lupta cu coronavirus se anunță a fi una dura și  lungă. Deși de trei zile se inregisteza o usora scădere a cazurilor de infectare  , lumina de la capătul tunelului încă nu se vede. 

Cu peste 55.000 de persoane infectate,tendința pozitivă  din ultimele zile  trebuie privită cu precauție pentru că, admite șeful protecției Civile, Angelo Borelli,într-un interviu pentru ziarul “ La Repubblica”,pentru fiecare caz confirmat oficial ,alte zece cazuri nu sunt numărate. Ca urmare în Italia ar putea fi peste 600.000 de persoane infectate. Totuși Borelli spune că măsurile luate  în urmă cu două săptămâni privind restricțiile de circulație  încep să dea rezultate, dar precizează  ministrul sănătății , Roberto Speranza , următoarele zile sunt decisive și invită cetățenii să respecte măsurile restrictive adoptate de Guvern.

Cu un nou decret, Guvernul a înăsprit  sancțiunile pentru încălcarea regulilor privind deplasările- cu amenzi de la la 400 la 3000 de euro .Dacă la nivel național se inregisteaza o scădere a cazurilor de infectare, în Lombardia se verifică contrariul, iar provocarea cea mai mare este că scenariul să nu se repete și în Sudul Italiei. La Bergamo și Brescia situată este dramatică .O întreagă generație dispare de la o zi la alta.

Dacă media de vârstă a deceselor este în jur de 79 de ani, infectarea cu coronavirus nu-i ocolește nici pe cei mai tineri. Federația Medicilor de familie din Lombardia anunță că la Bergamo sunt peste 1800 de persoane cu vârste între 30-40 de ani care au pneumonie cauzată de coronavirus. În lipsa măștilor, ventilatoarelor și a altor materiale medicale medicii sunt dezarmați în lupta cu pandemia . Până acum 24 de medici și-au pierdut viață.

În Veneto, autoritățile sunt nevoie să  se descurce cum pot. Guvernatorul Luca Zaia a anunțat că Regiunea Veneto a  solicitat ajutor Guvernului pentru achiziționarea a 200 de ventilatoare respiratorii,însă a primit doar 50. Că urmare autoritățile locale trebuie să găsească soluții și Zaia spune că au fost confiscate mai multe ventilatoare din cabinetele veterinare pentru a fi destinate spitalelor.

Și guvernatorul Regiunii Lombardia , Attilio Fontana critică Guvernul, de această dată pentru modul în care aplică închiderea activităților productive.  Fontana consideră că prea multe activități  sunt considerate esențiale și rămân deschise,cum ar fi hotelurile sau birourile private . În plină pandemie de coronavirus , pe șantierul pentru reconstrucția podului de la Genova se lucrează.

Sindicatele sunt pe punctul de a declanșa greva generală și insistă că Guvernul să lase deschise doar activitățile cu adevărat esențiale. Chiar și angajații din sistemul bancar amenință cu greva întrucât spun că sunt expuși risculului de infectare în absența măștilor de protecție ,a mănușilor și a dezinfectantilor.

În urmă protestelor opoziției, pentru asigurarea excercitiului democratic premierul Conte se va prezența de două ori pe luna  în Parlament pentru a explică măsurile pe care Guvernul le ia în lupta cu epidemia de coronavirus. Conte speră că Italia să iasă din criză până la sfrasitul lunii iulie , când expiră starea de urgență declarată în ianuarie. Până atunci însă,  italienii trebuie să fie uniți pentru a putea renaște așa cum au făcut-o după sfârșitul celui de al doilea război mondial, îndeamnă președintele Republicii, Segio Matarella.

Din Roma, Mihaela Iordache pentru RFI.

Lăsați un comentariu

avatar
  Subscriere  
Anunță-mă