Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Cel mai mare dar pe care mi-l pot da este iubirea necondiționată."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

În R.Moldova vor avea loc alegeri anticipate. Dodon: Judecători CC au uzurpat puterea de stat în interese politice

Spread the love

Președintele Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, care a dat citirii hotărârii instanței, a declarat că ”se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului – imposibilitatea formării Guvernului în conformitate cu prevederile Constituției”. Doi judecători au avut păreri separate, a precizat președinta Curții Constituționale.

Hotărârea CC este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Prezentă la ședința Curții Constituționale, șeful statului, Maia Sandu, a menționat că ”obiectul sesizării este unul foarte important nu doar pentru justiția constituțională din țara noastră, dar și pentru statul Republica Moldova și cetățenii săi”. ”Am solicitat Onoratei Curți Constituționale să constate circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a ca urmare a imposibilității formării Guvernului potrivit art.85 alin.(1) și (2) din Constituție”.

Totodată, președinta Maia Sandu a menționat că este conștientă de faptul că dizolvarea Parlamentului poate fi aplicată doar în ultima instanță, când toate celelalte căi de soluționare a crizei politice au fost epuizate. ”Noi astăzi ne aflăm exact în această situație de ultimă instanță. Acest Parlament a eșuat să numească un guvern, respingând cel puțin două cabinete propuse”. ”Această sesizare către CC este diferită prin natura ei – spre deosebire de alte spețe, dreptatea nu se face pentru una dintre părți”. ”Dreptatea este cerută de cetățeni, or, aceasta este misiunea instituțiilor unui stat – să urmeze interesul cetățenilor. Iar dacă una dintre instituții eșuează în această misiune, Constituția stabilește calea pentru ca să se facă dreptate pentru cetățeni”, a declarant Maia Sandu, în fața magistraților, înainte de pronunțarea hotărârii.

Igor Dodon: Magistrații care au dat câștig de cauză Maiei Sandu au uzurpat puterea de stat în interesul președintei

La scurt timp după pronunțarea hotărârii Curții Constituționale, președintele PSRM, Igor Dodon, a anunțat că nu recunoaște decizia instanței. ”Cei trei magistrați care au dat câștig de cauză Maiei Sandu, au uzurpat puterea de stat în interesul președintei”. Dodon compară decizia de astăzi cu cea pronunțată, în 2019, de fosta componență a Curții Constituționale, când Vlad Plahotniuc, pe atunci liderul PDM, a încercat să folosească instituția pentru dizolvarea Legislativului și organizarea alegerilor anticipate.  Referindu-se la acțiunile ce urmează, liderul socialiștilor a precizat că acestea pot fi ”la fel ca în 2019 – nerecunoașterea deciziei CC, vot de neîncredere cu cerere de demisie, adresare către partenerii internaționali, pentru a se implica și a opri această lovitură constituțională”, mai spune Igor Dodon. 

Platforma DA, pregătită pentru alegeri parlamentare anticipate

Platforma DA declară că este pregătită pentru alegeri parlamentare anticipate și ”abordează acest proces cu maximă responsabilitate”. ”Am asistat cu toții la un spectacol de prost gust al unor politicieni iresponsabili şi forțe politice populiste, aflate în permanentă campanie electorală și preocupate mereu de următoarele alegeri, nu de viitoarele generații. Aceste jocuri politice creează precedente extrem de periculoase, Republica Moldova riscând să rămână şi în viitor un poligon de experimente al forțelor străine de interesele oamenilor şi ale țării noastre, fapt care va vulnerabiliza și mai mult statul, dar și instituțiile sale”.

Totodată, Platforma DA anunță că va continua să lupte ”pentru un parlament curat și va face în continuare toate demersurile necesare pentru ca viitorul parlament să fie unul fără corupți și care să răspundă doar intereselor cetățenilor şi ţării”.”Prioritatea noastră supremă rămâne în continuare furnizarea atât la nivel central, cât și local, a soluțiilor bune și eficiente la cele mai stringente probleme cu care se confruntă populația țării și realizarea tuturor proiectelor pentru care au fost mandatați consilierii, primarii și deputații Platformei Demnitate și Adevăr”. 

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments