Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Trăiesc în armonie."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

În Italia, 10.000 de lucrători agricoli migranți trăiesc în „așezări informale” (analiză InfoMigrants)

Spread the love

În perioada octombrie 2021 – ianuarie 2023, Ministerul Muncii și Politicilor Sociale și Asociația Națională a Municipiilor Italiene (Anci) au efectuat un recensământ vast și fără precedent pentru a stabili un inventar al condițiilor de trai ale lucrătorilor migranți din sectorul agricol din Italia. Aproximativ 3.800 de municipii „au completat un chestionar privind prezența, fluxurile și caracteristicile lucrătorilor agricoli migranți și locuințele acestora”, se arată într-o declarație a Anci.

Raportul, publicat pe 19 iulie, dezvăluie faptul că cel puțin 10.000 de străini angajați în sectorul agricol din Italia trăiesc în condiții precare. Fenomenul a căpătat amploare în special în sudul țării, dar privește întregul teritoriu național.

Aproximativ 150 de „așezări informale”

Oficialii municipiilor au raportat existența a 150 de „așezări informale” care se prezintă sub mai multe forme, inclusiv ferme, barăci, corturi sau rulote. Unele locuri sunt foarte mici, în timp ce altele au dimensiuni mai mari, găzduind mii de oameni.

Migranții ajung să doarmă în mahalale formate din adăposturi improvizate, construite din bucăți de tablă sau prelate. Documentul arată că aceste locuințe nu sunt noi: 38% dintre acestea au cel puțin șapte ani, iar 12% au cel puțin 20 de ani.

„Casele în care locuim sunt construite din materiale reciclate care se găsesc peste tot. Mi-am făcut propria „casă” din scânduri și bucăți de plastic”, a explicat un cetățean din Mali de 28 de ani pentru France 24 Observers. „Unii preferă să închirieze o saltea într-o „casă” deja construită. Pot fi în jur de 30-40 de oameni care dorm acolo și care plătesc aproximativ 35 de euro pentru două sau trei luni din sezon”, a precizat aceasta.

Fără apă potabilă sau electricitate

În aceste așezări, serviciile de bază sunt inexistente, se menționează în raport. Apa potabilă, electricitatea și colectarea deșeurilor lipsesc cu desăvârșire. Pentru a face rost de apă, migranții își fac provizii de la o autocisternă care vine la fiecare trei sau patru zile.

Mai mult decât atât, „prezența serviciilor de transport public în apropierea acestor așezări informale este foarte rară (în doar 30% din cazuri)”, potrivit documentului. Acest lucru se întâmplă chiar dacă mahalalele au fost stabilite în general în mijlocul pustietății, departe de câmpuri: 40% dintre acestea se află la peste 10 kilometri distanță de fermă, iar aproximativ 10% se află la peste 50 de kilometri de locul de muncă al migranților.

Pentru a ajunge la muncă, migranții nu au de ales și apelează la „corporali”, devenind dependenți de serviciile lor. Aceștia sunt africani care trăiesc în Italia de ani de zile și care dețin propriile camionete cu care transportă muncitorii. Sunt intermediarii dintre migranți și proprietarii fermelor într-un sistem care este adesea asemănat cu sclavia modernă.

Șeful fermei „îl plătește pe capo cu 7-8 euro pentru fiecare cutie [de 300 de kilograme], care ne dă apoi doar jumătate din „salariu”. În plus, eu îl plătesc pe capo cu 5 euro pe zi pentru drumul până la câmpuri. E o înșelătorie”, a precizat muncitorul din Mali, care a cules roșii pentru 3,50 euro per cutie, într-un interviu acordat pentru France 24 Observers.

O integrare aproape imposibilă

Raportul menționează și lipsa accesului la asistența socio-sanitară în 90% din zonele unde trăiesc lucrătorii străini. Astfel, migranții se află departe de serviciile care le-ar permite să se integreze, cum ar fi asistența juridică, sindicatele sau activitățile sociale.

Aceste condiții de trai îi îngrijorează pe autorii raportului, care menționează faptul că femeile și copiii trăiesc în mai mult de una din cinci tabere. În plus, 30% dintre locuitori sunt refugiați sau solicitanți de azil, oameni care ar trebui protejați de stat, se arată în raport.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a InfoMigrants

0 0 votes
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments