Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Trăiesc în armonie."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Franța: Macron cere „iertare” în numele țării şi promite „reparaţii” musulmanilor algerieni recrutaţi în războiul de independenţă

Spread the love

Macron a făcut declarațiile cu ocazia unei ceremonii omagiale la Palatul Elysée, unde au fost prezenţi foşti combatanţi, descendenţi ai lor, responsabili de asociaţii şi personalităţi:

„Combatanţilor vreau să le transmit recunoştinţa noastră; nu îi vom uita niciodată. Cer iertare, nu vom uita”, a spus șeful statului francez.

Acesta a promis prezentarea „până la sfârşitul anului a unui proiect vizând să înscrie în marmura legilor noastre recunoştinţa şi reparaţia faţă de harki”.

Amintim, „Harki” sunt foştii combatanţi – până la 200.000 de bărbaţi – recrutaţi ca auxiliari de armata franceză în timpul războiului de independenţă din Algeria, între 1954 şi 1962.

După acest război, o parte dintre ei, abandonaţi de guvernul de la Paris, au fost victimele represaliilor în Algeria.

Totodată, alte câteva zeci de mii, adesea împreună cu soţii şi copii, au fost transferaţi în Franţa, unde au fost plasaţi în „tabere de tranzit şi relocare”, în condiţii de trai precare şi traumatizante.

Toți aceşti foşti combatanţi şi descendenţii lor formează astăzi în Franţa o comunitate de câteva sute de mii de persoane. Ei s-au integrat cu dificultate, fiind simultan asimilaţi unor imigranţi şi respinşi de către alţi imigranţi.

Acum 21 de ani, preşedintele algerian Abdelaziz Bouteflika i-a calificat drept „colaboratori” şi, deşi a criticat condiţiile în care locuiau în Franţa, a exclus o repatriere, afirmând că „țara lor” nu mai este Algeria.

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments