Residence

Flotantul, asul din mâneca multor candidați la alegerile locale

Spread the love

Elena Calistru, Funky Citizens: Tentația de a folosi instrumente precum vizele de flotant este una foarte mare. Instituția reședinței temporare nu e bine reglementată și nici verificată.

Tot mai mulți dintre candidații la alegerile din 27 septembrie apelează la un as bine ținut în mânecă, flotantul. La nivelul întregii țări au apărut peste noapte persoane care au solicitat vize temporare de reședință. Este și exemplul celei mai depopulate comune din județul Alba unde, în an electoral în Ceru Băcăinţi s-a înregistrat o creştere bruscă a numărului de alegători. Mai exact în doar câteva luni peste 70 de persoane au depus o cerere pentru acordarea vizei de flotant. Și în două localități din județul Timiș sute de persoane și-au făcut vize de flotant în preajma alegerilor locale. În judeţul Constanța a explodat numărul vizelor de flotant în apropierea alegerilor locale. Potrivit evz.ro, aproape 5.300 de vize de reședință au fost obținute în diverse localități din județ, în acest an.

S-a ajuns chiar și la cazuri extreme, în care flotanții sunt mai mulți decât locuitorii comunei iar unii primari, cum este cel citat de Libertatea, declară fără probleme: “Mi-am făcut și eu flotanții mei, că altfel mă scotea din prima.”

Recunoscută ca fiind o tehnică predilectă de fraudare a alegerilor, apariția flotanților de ultimă oră îngrijorează societatea civilă.

Elena Calistru de la Funky Citizens reclamă faptul că instituția reședinței temporare nu e bine reglementată și nici verificată, în plus, spune ea, în marile orașe locuiesc foarte mulți oameni fără să aibă viză de flotant.

Vorbim despre o reglementare care nu are legătură cu lumea modernă în care trăim, spune Elena Calistru: “Este reglementată destul de prost și birocratic în opinia mea. Ar trebui să fie super digitalizată pentru a-i permite statului să urmărească genul acesta de fluxuri ca să poată vedea dacă există 37 de oameni la trei adrese sau vorbim de un apartament cu 4 camere unde poți spune rezonabil că ai patru flotanți, dacă ai închiriat de exemplu.”

Elena Calistru, Funky Citizens: Campania electorală a fost marcată de extreme

“Au fost pe de o parte oameni care au încercat să convingă lumea să își facă viză de flotant pentru a ajunge să voteze un interes direct, iar pe de alta, alții au încercat pur și simplu că îi convingă pe cetățeni să admită că sunt parte din comunitatea respectivă”, remarcă președintele Funky Citizens.

“Atunci când vine vorba despre circumscripțiile electorale și felul în care gândim dimensionarea lor nu am realizat că nu avem o actualizare pe zona aceasta de niște zeci de ani și între timp România s-a schimbat foarte mult. Au plecat oameni din sate care au rămas depopulate, s-au mutat oameni în centrele economice și academice și toate lucrurile acestea nu se reflectă în niște încercări de a ști cu adevărat care sunt cetățenii care ar trebui să aibă un cuvânt de zis, prin votul lor, despre cum ar trebui să arate administrația locală din acele comunități”, mai spune Elena Calistru.

Potrivit legii, poliția poate verifica dacă noii locatari sunt fictivi, dar doar dacă este sesizată

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) susţine că procedura vizelor de flotanţi, cu care primarii încearcă să adune voturi, este legală. „Despre moralitate nu mă pronunț”, a declarat, pentru Libertatea, Constantin Mitulețu-Buică, președintele AEP.

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments