Residence

Explicaţii pentru faptul că Africa a fost mai puţin afectată de pandemie

Spread the love

25 mai este Ziua Mondială a Africii. Această zi celebrează crearea, pe 25 mai 1963, a Uniunii africane, la acea oră 30 de ţări de pe continentul african au decis să se unească pentru a înfrunta împreună o serie de dificultăţi şi pentru o dezvoltare mai armonioasă. Africa a fost mai puţin afectată de epidemia de coronavirus, deşi mulţi exeperţi şi multe organisme internaţionale s-au temut de o adevărată hecatombă.

Statisticile care vin din Africa sunt puse deseori sub semnul întrebării de experţi. În mod oficial, continentul n-ar avea decît peste o sută de mii de cazuri de infecţie şi peste 3000 de morţi. Greu de crezut că aceste cifre sunt reale cînd Europa, în imediata proximitate, afişează două milioane de contaminaţi şi peste 171 000 de morţi.

Țările africane cele mai afectate de epidemie sunt Egiptul, Algeria, Africa de Sud, Nigeria şi Maroc. Jumătate din numărul de contaminaţi de pe continentul african se concentrează în aceste cinci ţări.

Chiar dacă cifrele legate de efectele epidemiei în Africa sunt subevaluate, este evident totuşi că scenariul catastrofă anunţat pentru Africa nu a avut loc. Care ar fi explicaţia pentru această veste bună? Unii specialişti afirmă că secretul stă în condiţia demografică a Africii unde tinerii sunt majoritari. Ceea ce înseamnă deci că virusul a fost mai puţin virulent, deşi condiţiile sanitare rămîn precare, sărăcia este prezentă mai peste tot iar multe state africane nu sunt în măsură să testeze populaţia. La jumătatea lunii aprilie Uniunea africană anticipa un bilanţ de cel puţin 300 000 de morţi. Din fericire, el nu s-a confirmat, dar experţii îndeamnă la prudenţă.  

Specialiştii spun că Africa a scăpat de pandemie şi datorită slabei sale integrări în circulaţia mondială a persoanelor. Între Africa şi China, de exemplu, zborurile sunt mult mai puţine decît între China şi continentul european sau american. Cotidianul Le Monde arată că anul trecut erau înregistrate doar opt zboruri pe zi între China şi întregul continent african. Ca element comparativ, înainte de pandemie, doar de pe aeroportul francez Roissy-Charles-de-Gaulle plecau spre China douăsprezece zboruri cotidiene.

Lăsați un comentariu

avatar
  Subscriere  
Anunță-mă