Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Trăiesc în armonie."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Emisiile globale de CO2 sunt din nou în creștere, avertizează oamenii de știință

Spread the love

Publicat în timpul summitului climatic COP27 al Națiunilor Unite, raportul Global Carbon, Budget a scos la iveală decalajul dintre promisiunile făcute de guverne, companii și investitori de a reduce, în anii următori, emisiile ce provoacă încălzirea planetei și acțiunile acestora din prezent, care determină creșterea continuă a emisiilor.

În 2022, emisiile totale vor ajunge la 41 de miliarde de tone de CO2, dintre care 37 de miliarde de tone din arderea combustibililor fosili, iar 4 miliarde de tone, din folosirea terenurilor, precum defrișarea, indică raportul la care au participat peste 100 de oameni de știință.

Creșterea emisiilor din acest an a fost provocată de utilizarea sporită a petrolului în transport, în special în aviație, economiile redeschizându-se după perioadele de carantină din timpul pandemiei de Covid-19.

Emisiile din arderea cărbunelui au crescut, statele apelând la cel mai poluant combustibil fosil, după ce Rusia a restricționat aprovizionarea cu gaze naturale a Europei, ca urmare a invaziei Ucrainei, care a dus la creșterea modială a prețului gazelor naturale.

Emisiile de CO2 din China, cel mai mare poluator din lume, au scăzut cu 0,9%, odată cu prelungirea perioadei de carantină. Emisiile din Europa au scăzut ușor, de asemenea.

Emisiile au crescut cu 1,5% în SUA și cu 6% în India, al doilea și, respectiv, al patrulea, cei mai mari poluatori din lume.

Grupul ONU pentru climat a spus că emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse cu 43% până în 2030 pentru a limita încălzirea globală la 1,5°C și a evita cele mai grave efecte.

Pandemia de Covid-19 a determinat o scădere record a emisiilor globale de CO2 în 2020, dar acum au crescut la loc și chiar au depășit nivelurile de dinainte de pandemie.

Este dificil de estimat nivelul emisiilor din următorii ani, din cauza incertitudinilor legate de răspunsul global pe termen mai lung cu privire la pandemie și criza petrolului rusesc, de exemplu, dacă statele continuă să ardă cărbune ori dacă investesc masiv în energie curată.

„E complicat”, a spus autorul principal al raportului, Pierre Friedlingstein, climatolog la Universitatea din Exeter. „Nu putem spune sigur că emisiile din China sunt în scădere pe termen lung… să sperăm că revenirea Europei la arderea cărbunelui este temporară”.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.

0 0 votes
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments