Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Primesc cu bucurie toate lucrurile bune în viața mea."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Elena Stancu, jurnalistă Teleleu.ru: Când te duci în câmpurile din Germania și Spania găsești toate problemele sociale ale României

Spread the love

Am vorbit cu Elena Stancu când încă se aflau în Italia. Acum au trecut granița în Franța și se îndreaptă spre Marea Britanie unde vor să documenteze viața românilor după Brexit. Toate articolele lor pot fi găsite pe teleleu.eu

Autorulota le e redacție, casă, restaurant, mijloc de transport și în timpul pandemiei a fost și locul în care s-au izolat pentru a se proteja. Tot în pandemie au documentat experiențele românilor care lucrează în fermele din Germania și Spania, iar din discuțiile cu ei și-au dat seama că “oamenii aceștia sunt vulnerabili pe câmpurile din Europa pentru că România nu le-a oferit niște servicii, acces la educație, nu a rezolvat niște probleme sociale care i-au făcut pe acești oameni să trăiască în sărăcie.”

Documentând atât de multe povești, pentru Elena Stancu s-a conturat tot mai clar ipocrizia românilor care își compătimesc compatrioții de pe câmpurile din Germania și Spania fără să sufle o vorbă despre condițiile improprii de lucru din România: salarii la negru, lipsa asigurărilor medicale, bani puțini.

„Când te duci în câmpurile din Germania și Spania găsești toate problemele sociale ale României: mamele minore, șomajul, sărăcia. Mulți dintre cei pe care i-am cunoscut în Germania și lucrau în câmpuri sunt tineri care nu au putut să meargă la școală mai departe de 8 clase pentru că nu-și permiteau să plătească autobuzul. Sunt tot felul de probleme de acest fel. Femei care au născut primul copil la 15 sau 16 ani.

Mai e o problemă care ține de ipocrizia noastră, a românilor. Acești oameni sunt tratați mai bine în Spania sau Germania fie și atunci când sunt exploatați decât au fost tratați vreodată în România. Ăsta-i adevărul. Cei mai mulți în Germania și Spania lucrează cu acte în regulă. A, că spaniolii nu le înregistrează fiecare zi muncită și îi păcălesc, e foarte nasol că angajatorii profită de vulnerabilitatea acestor oameni, dar în România au trăit situații mult mai grave.

Aici nici nu se pune problema ca un muncitor calificat, care lucrează cu ziua să fie remunerat corect și nici să i se plătească taxele. Să vină să lucreze cu ziua în România înseamnă să lucreze toată ziua. Nu e reglementat ca în Spania unde munca în  agricultură înseamnă 6 ore pentru că e o muncă fizică foarte grea. Și cu siguranță angajatorii nu plătesc ziua de lucru în România cu 40 de euro. Și cu siguranță nu plătesc asigurări medicale.

Foarte mulți muncitori necalificați în România sunt plătiți la negru și atunci e o ipocrizie enormă din partea noastră să îi compătimim pe bieții români care sunt exploatați pe câmpurile din Germania, când în România au fost exploatați mult mai rău”, mai spune Elena Stancu.

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments