Residence
Diana Nyad

Diana Nyad

Spread the love

Diana Nyad, prima femeie care a reuşit, în 1978, să traverseze înot golful dintre Bahamas şi Florida, s-a născut la New York, în ziua de 22 august 1949, potrivit diananyad.com.

În timpul liceului obţine primele succese în nataţie: câştigă trei titluri de campioană a Floridei, în proba de 100 de metri spate.

În 1966, în urma unei endocardite, este nevoită să renunţe la înotul în bazin, deoarece îşi pierde punctul forte: viteza. În aceste condiţii, optează pentru înotul maraton. Începe să se antreneze în Canada şi, în prima sa cursă pe o distanţă de 16 kilometri în lacul Ontario, reuşeşte să stabilească recordul mondial la femei, de 4 ore şi 22 de minute, pe o astfel de distanţă.

Paralel cu studiile efectuate la Universitatea Emory din Atlanta şi la colegiul Lake Forest din Illinois, se antrenează şi participă la importante competiţii de înot maraton în diferite ţări ale lumii. Astfel, în iunie 1974, stabileşte un nou record mondial, de 8 ore şi 11 minute, într-o cursă pe o distanţă de 35 de kilometri, în golful Napoli.

Înregistrează un nou record la 6 octombrie 1975, înotând în jurul insulei Manhattan (45 km), în 7 ore şi 57 de minute. Este prima înotătoare care a reuşit, în 1978, să traverseze golful dintre Bahamas şi Florida, iar un an mai târziu, parcurge cea mai lungă distanţă înot din istorie, 164 km, de la insula Bimini de Nord din Bahamas până la plaja Juno din Florida.

Diana Nyad a reuşit o nouă performanţă uluitoare în ziua de 31 august 2013, când, la vârsta de 64 de ani, a reuşit să înoate 180 de kilometri, din Havana până în Kew West, Florida.

În 1986 a fost inclusă în muzeul celor mai bune sportive americane.

A publicat cartea „Find a Way” în anul 2016, conform sursei citate.

Este implicată în numeroase activităţi caritabile. În acest sens, în zilele de 8-10 octombrie 2013, a participat la campania „Înot pentru alinare” („Swim for Relief”), într-un bazin construit special în Piaţa Herald din oraşul New York, înotând neîncetat timp de 48 de ore pentru a strânge bani în beneficiul victimelor Uraganului Sandy. AGERPRES/ (Documentare – Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Simona Aruştei)

Lăsați un comentariu

avatar
  Subscriere  
Anunță-mă