Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Trăiesc în armonie."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Diabetul zaharat, un pericol la orice vârstă. România, printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a bolii în Europa

Spread the love

„Numărul de cazuri descoperite va creşte uşor în acest an. Dacă în 2019, numărul de cazuri noi era de 76.967, în 2020 a scăzut la 59.914, în 2021 a fost de 82.552, iar în primele şase luni din 2022 a fost de 41.849 (ceea ce arată o creştere) conform datelor INSP”, se arată în comunicatul transmis de COPAC și Asociaţia Copiilor şi Tinerilor cu Diabet – ASCOTID.

„Numărul persoanelor care trăiesc cu diabet este cel puţin dublu faţă de cei care sunt diagnosticaţi. Potrivit statisticilor la nivel mondial, unul din doi adulţi cu diabet nu sunt diagnosticaţi. Este important să educăm populaţia să îşi facă analizele periodic pentru a depista la timp orice modificare. Din păcate, multe persoane ajung la medic când diabetul este deja avansat şi există multe complicaţii”, a declarat vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei Daciana Toma, consultant COPAC pe proiecte de educaţie în sănătate.

Studiul naţional privind prevalenţa diabetului, prediabetului, supraponderii, obezităţii, dislipidemiei, hiperuricemiei şi bolii cronice de rinichi – PREDATORR – arată că România se situează printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului în Europa, 11,6% dintre adulţi.

Diabetul zaharat se asociază frecvent cu obezitate, spune la RFI dr. Cristian Serafinceanu, medic Primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice: 

„Obezitatea produce, în principiu, un fel de rezistență a țesuturilor, în special a țesutului adipos al ficatului și al țesutului muscular la acțiunea insulinei. Insulina este hormonul care reglează metabolismul celular, inclusiv metabolismul glucozei, și care este produs de pancreas. Obezitatea se asociază cu această reducere a efectului insulinei care se datorează rezistenței țesuturilor, asta se cheamă insulino-rezistență, care este primul pas către diabetul zaharat tip 2. Apoi, intervin multe circuite fiziopatologice, dintre care, cel mai important, dincolo de insulino-rezistența,  este o scădere progresivă a secreției de insulină a pancreasului. Ce este important, obezitatea și supraponderea, în special dacă apar din tinerețe, sunt cu risc foarte mare de apariție a diabetului zaharat de tip 2.”

Ascultă aici declarația:

0 0 votes
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments