Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Trăiesc în armonie."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

De ce ai lăsa Clujul pentru București? Explicațiile unor absolvenți

Spread the love

În ultimii ani, Cluj-Napoca se afirmă ca un oraș în plină ascensiune, magnet pentru tineri care vin să studieze sau să lucreze în domenii de vârf. Gratuitățile pe mijloacele de transport pentru studenți, evenimentele și spectacolele ce au loc în oraș, universitățile bine cotate care atrag și mulți studenți din afara României, buna administrare a orașului, toate acestea sunt argument ce par imbatabile în favoarea Clujului.

Merită, atunci, să dai Clujul pe București? Ei bine, se întâmplă și aceasta.

După ce încheie cei 3 sau 4 ani de licență, mulți studenți  aleg să părăsească Clujul și să se mute în Capitală. De ce? Sunt evocate în special oportunitățile de angajare și  diferențele de salarii, mai așles dacă este vorba de alte sectoare decât IT. 

Diana a terminat studiile de licență la Cluj Napoca dar a preferat să continue masterful în București:

 „Am ales să continui studiile în București, deși am terminat la UBB în Cluj deoarece din punctul de vedere al unui student, în ceea ce privește oportunitățile de muncă, acestea sunt mult mai limitate în Cluj și de asemenea angajatorii caută un minim doi ani de experiență, în timp ce în București sunt mult mai variate și mult mai multe.”

Diferențele salariale reprezintă un alt motiv pentru Relocare, după cum ne spune Roxana, o altă absolventă care a dat Clujul pe București:

„Am decis să plec din Cluj după absolvirea facultății deoarece domeniul în care vreau să activez, și anume jurnalismul, nu s-ar fi ridicat la nivelul financiar la care se ridică în București. Sunt conștientă de faptul că nivelul de viață este în ascensiune în Cluj, însă cei mai avantajați de evoluția orașului sunt persoanele care activează în domeniul IT. Deoarece Clujul se îmbunătățește, automat viața devine mai scumpă și un student care termină o facultate ce nu este legată de inginerie, medicină sau drept nu poate duce stilul de viață dorit din cauza imposibilității de ridicare financiară la nivelul domeniilor menționate anterior”

Aceeași problemă pentru Darius: salarizarea mai puțin convenabilă: „Am ales Bucureștiul în favoarea Clujului, deși am terminat facultatea la UBB pentru că ascensiunea și oportunitățile profesionale pe care le pot avea studenții se îndreaptă mai degrabă înspre zona IT, factor important când luăm în calcul raportul de salariu și traiul propriu-zis în Cluj care de abia termină o facultate care este din alt domeniu, nu în IT”

Oportunitățile de angajare, mai numeroase în București, sunt evocate și de Mădălina:

„Chiar dacă în Cluj-Napoca există anumite beneficii pentru studenți și traiul acolo este destul de bun, am decis să vin în București pentru că există mai multe oportunități de lucru, cumva mai multe uși deschise, mai multe experiențe, iar, de exemplu, în Cluj-Napoca dacă nu ești pe domeniul IT salariile nu pot să spun că sunt cele mai mari și de aceea mulți dintre studenți aleg mai departe să vină la București.”

Duță Ovidiu-Ionel e cadru didactic asociat la Facultatea de Științe Politice Administrative și ale Comunicării din Cluj-Napoca și ne-a răspuns de ce încă unii studenții părăsesc Clujul și pleacă în capitala României:

„Alegerile cred că mai degrabă sunt prin prisma faptului că există un miraj al capitalei, oricare ar fi ea, București, Paris, Londra. Mai degrabă pentru că într-o capitală se conglomerează mai multe aspecte ale vieții. De exemplu, în domeniul comunicării poți ajunge să fii reprezentant într-o instituție publică la nivel național, govern, președenție, instituții locale din București care sunt totuși foarte bine văzute și care au o importanță strategică la nivel national.”

Profesorul Duță  invocă, la rândul său, oportunitățile Bucureștiului când vine vorba de piața muncii:

„Pentru mulți poate Bucureștiul este mai degrabă o alegere prin care își dezvoltă abilități de socializare, având în vedere că în Cluj-Napoca sunt peste 300.000 de oameni, iar în București 2.5 milioane. Astfel, vor aprecia sau considera că au mai multe aspecte de văzut în ceea ce privește viața social sau profesională. Totoodată, beneficiile pe care le pot obține la nivel financiar sunt un pic mai mari, având în vedere că Bucureștiul mereu a dat tonul la nivel de salarii, ulterior Clujul, Timișoara sau Iașiul.

Orașul Cluj-Napoca se află pe locul 103 în lume în ceea ce privește calitatea vieții, în timp ce capitala României se clasează doar pe locul 175, conform centrului Numbeo. Nivelul de trai al orașelor a fost calculat pe baza mai multor factori: puterea de cumpărare, siguranța, costul vieții, prețul proprietăților în raport cu venitul, timpul petrecut în trafic, poluarea și climatul.

Totuși, pentru mulți tineri absolvenți, Bucureștiul rămâne o alegere, cu toate inconvenientele sale. De exemplu, traficul infernal . Într-un clasament al orașelor congestionate, din 241 de orașe luate în calcul de centrul Numbeo, Bucureștiul se află pe locul 56, în timp ce Cluj-Napoca se găsește de-abia pe locul 188.

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments