Residence

Curtea Supremă americană, decizii în serie împotriva lui Donald Trump. A devenit instanța supremă ”progresistă”?

Spread the love

Curtea Supremă americană, decizii în serie împotriva lui Donald Trump. A devenit instanța supremă ”progresistă”?

Deși în majoritate conservatoare, Curtea Supremă a SUA a luat, în ultimele două săptămâni , trei decizii împotriva lui Donald Trump, cu privire la drepturile LGBT, imigrație și avort.

Prin neaprobarea unei legi din Louisiana, privind avortul, luni 29 iunie, Curtea Supremă a Statelor Unite a marcat cel de-al treilea eșec al  lui Donald Trump și al conservatorilor în doar două săptămâni. Aceste decizii sunt surprinzătoare deoarece majoritatea judecătorilor care alcătuiesc această instanță superioară din Statele Unite sunt conservatori.

La 15 iunie, Curtea Supremă acordase deja angajaților LGBT dreptul de a combate discriminarea la locul de muncă, interzicând oricărui angajator concedierea unei persoane din cauza orientării sale sexuale.

Trei zile mai târziu, pe 18 iunie, a validat drepturile acordate de Barack Obama celor 700.000 de „Dreamers”, tineri migranți veniți  în Statele Unite, când erau copii, considerând „arbitrară” și „capricioasă” decizia lui Donald Trump de a elimina prevederile acestui program, numit Daca (Deferred Action for Childhood Arrivals).

În sfârșit, luni, judecătorii au  respins o lege din Louisiana care impunea medicilor care efectuează avorturi să obțină o licență specială pentru a practica într-un spital situat la mai puțin de 50 km de locul intervenției.

Trei decizii care au fost privite drept victorii majore pentru progresiști, dar și ca un adevărat afront la adresa lui Donald Trump, care a reacționat puternic pe rețelele de socializare: Înalta Curte „scuipă în fața oamenilor care se consideră cu mândrie republicani sau conservatori”, a spus președintele Statelor Unite după decizia privind Dreamers, denunțând într-un tweet  deciziile „oribile” și „politice”.  Acesta a adăugat: „Aveți impresia că Curtea Supremă nu mă iubește?”

”Să nu credeți că Instanța Supremă este partizană”

Curtea e compusă din 9 judecători, din care 4 sunt considerați progresiști: Stephen Breyer, Ruth Bader Ginsberg, Elena Kagan și Sonia Sotomayor, iar 5 conservatori: Șeful Curții supreme, John Roberts, precum și  Clarence Thomas, Samuel Alito, Neil Gorsuch și Brett Kavanaugh, ultimii doi numiți direct de Trump.

”Nu sunt decizii progresiste. Pur și simplu șeful Curții a înclinat balanța, pentru că știe că dacă ia prea multe decizii în favoarea conservatorilor, va fi acuzat de partizanat și-și va pierde credibilitatea”, explică  Anne Deysine, profesoară la Universitatea Paris-Ouest Nanterre pentru France 24.

 „Am examinat dosarele îndeaproape, sunt comparabile din toate punctele de vedere și impun aceeași decizie. În consecință, considerăm că legea din Louisiana este neconstituțională „, a decis Înalta Curte. John Roberts, care a susținut legea din Texas în 2016, de această dată a votat împotriva ei. „Încă cred că a fost o decizie proastă”, de a o respinge în urmă cu patru ani, a scris el luni. Întrebarea nu este însă dacă Curtea Supremă a procedat „corect sau greșit” în 2016, ci „dacă hotărârea noastră este obligatorie în cazul de față”, a continuat el, considerând că „doctrina juridică o impune „.

În ceea ce privește decizia LGBT, viziunea „textualistă” a judecătorilor Roberts și Gorsuch a fost cea care a contat. „Textualiștii consideră că cuvântul sau textul ar trebui să fie prioritare într-o lege și refuză să țină seama de intenția legislativă. În acest caz, a fost posibil să se citească în cuvântul „sex” semnificația „orientare sexuală”, chiar dacă Congresul nu a avut această intenție atunci când a adoptat legea împotriva discriminării în 1964”, apreciază Anne Deysine.

Nominalizările judecătorilor, temă de campanie

Toate aceste considerente legale nu-i ușurează deloc viața lui Donald Trump, care s-a obișnuit să reacționeze impulsiv, și care se mândrește cu respectarea promisiunilor din campanie. El a cucerit în special dreapta religioasă în 2016, angajându-se să numească judecători conservatori în întregul sistem judiciar federal și promițând să aducă în Curtea Supremă magistrați care se opun dreptului la avort și care susțin portul de arme.

De la alegerea sa în funcție Trump a obținut, grație majorității republicane din Senat, confirmarea a 195 de judecători pe 860 de posturi din întreaga țară, potrivit site-ului oficial al Centrului Judiciar Federal.

Și, după cum a notat Casa Albă în noiembrie, vârsta medie a acestora este mai mică de 50 de ani, ceea ce asigură un „impact de durată asupra instanțelor”. Un record care permite președintelui american să fie mândru: doar George Washington, primul președinte al Statelor Unite, s-a descurcat mai bine, deoarece a avut „100%” din numiri”, glumește el adesea în timpul mitingurilor electorale.

„Deciziile recente vor fi o temă majoră a campaniei electorale”, spune Anne Deysine, și se pare că tweet-urile lui Trump confirmă asta. Ultimele decizii ale Curții Supreme „spun un singur lucru: avem nevoie de JUDECĂRI NOI „, a scris el. Până la 1 septembrie, „voi publica lista noilor candidați conservatori”, a adăugat el, solicitând alegătorilor să voteze pentru a le asigura nominalizarea.

Traducere de Anda Costiuc, după France24

Lăsați un comentariu

avatar
  Subscriere  
Anunță-mă