Residence

Coronavirus UK: Dominic Raab îi ține locul premierului Boris Johnson

Spread the love

Ministrl de externe Dominic Raab îi ține locul lui Boris Johnson în funcția de prim ministru britanic cât timp premierul este incapacitat de Coronavirus. Raab este cunoscut ca un eurosceptic dur și asigură interimatul într-un moment de criză profundă. 

La conferința zilnică de presă a guvernului ținută la 17:00 ora Londrei, ministrul Raab a spus că este încrezător că premierul Johnson se va însănătoși descriindu-l drept  „un luptător”, dar și un „prieten”.

Premierul Johnson se află de luni la secția de terapie intensivă a spitalului St Thomas din Londra unde a primit oxigen, dar nu a fost pus pe ventilator medical, după ce simptomele sale de Covid-19 – tuse și temperatură – s-au accentuat la 10 zile după ce a testat pozitiv cu Coronavirus. 

Ministrul Raab a preluat atribuțiile prim ministrului, în primul rând prezidarea ședințelor cabinetului de criză, în virtutea titlului său de Prim Secretar de Stat. 

Spre deosebire de predecesorii săi direcți, Theresa May și David Cameron, premierul Johnson nu a desemnat un vice-prim-ministru și cum Regatul Unit nu are o constituție scrisă de tipul celor din Europa continentală sau Statele Unite atribuțiile funcției interimare nu sunt clare. 

Unele dintre atribuții nu ar pune probleme, precum recomandarea către Regina Elisabeta a II-a unor numiri, precum cele de judecători.

Altele însă au fost suspendate, de pildă Regina nu îi va acorda ministrului Raab audiența pe care o acordat-o săptămânal celor 14 prim miniștri ai săi în cei 68 de ani de domnie și nici o remaniere a cabinetului nu ar fi de competența sa.

Nu e clar ce s-ar întâmpla într-un caz extrem ipotetic în care ar trebui autorizată utilizarea armelor nucleare, dar este clar că deciziile pe durata interimatului vor necesita o consultare a cabinetului. 

Purtătorul de cuvânt al prim ministrului a indicat că în cazul incapacitării lui Raab cel care îl va înlocui este ministrul finanțelor sau cancelar, Rishi Sunak. 

Fiu de refugiat evreu

În vârstă de 46 de ani, Raab ocupă funcția de ministru de externe din iulie 2019, după ce Johnson a devenit lider al Partidului Conservator succedându-i în funcție Theresei May. 

Ales deputat Conservator în 2010, cunoscut ca un eurosceptic dur, Raab a deținut în 2018 funcția de ministru pentru ieșirea din Uniunea Europeană din care a demisionat după numai trei luni, nemulțumit de ceea ce a considerat a fi concesii prea mari făcute de premierul May față de UE. 

Raab a studiat dreptul la Oxford și Cambridge și este fiul unui refugiat evreu din Cehoslovacia, care a fugit în 1938 din calea naziștilor, majoritatea familiei sale rămase acolo fiind nimicită în Holocaust. 

În iulie 2010, Raab a povestit la Cambridge Union cum tatăl său „s-a căsătorit cu mama mea, o protestantă engleză. Eu m-am căsătorit cu o catolică braziliană.”

„Când mă refer la copii, nu am idee ce căsuță ar trebui să bifez în chestionarele pentru diversitate.

„Sper că vor fi desființate. Pentru că vreau ca copiii mei să crească într-o societate meritocratică, unde sunt judecați ca persoane – o societate oarbă la rasă, religie, sex și sexualitate„, a declarat Raab.

Lăsați un comentariu

avatar
  Subscriere  
Anunță-mă