Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Trăiesc în armonie."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Comisia Europeană despre scăderea facturilor la energie: plafonare, nu; ajutor de stat, da

Spread the love

Este clar că țările din Uniunea Europeană care au insistat pentru un punct de vedere al Comisiei condusă de Ursula von der Leyen au crezut că instituția europeană va veni cu soluții care să includă atât surse de finanțare, cât și măsuri de ajutor de stat. Un model ar fi fost reacția instituțiilor europene în fața pandemiei de coronavirus, prilej cu care Uniunea Europeană a adoptat o serie de derogări de la regulile europene, atât în ceea ce privește respectarea indicatorilor macroeconomici, dar și cu privire la legislația privind ajutorul de stat.

Pachetul de măsuri propus de Comisia Europeană ar putea părea fie insuficient, fie incomplet. Este, însă, clar că propunerea înaintată de Comisia Europeană a fost cântărită mult și pe toate fețele.

De altfel, mesajele importante care vin de la Comisia Europeană sunt că explozia prețurilor este o situație excepțională, care nu va dura mai mult de primăvara anului viitor și drept urmare obiectivele de protecția mediului rămân neschimbate. Dar, această evoluție a prețului energiei nu exclude măsuri de sprijin pentru consumatorii casnici și pentru întreprinderile mici.

Exact ce a propus ieri Comisia Europeană. Este un plan în mai multe puncte. Pe termen scurt, este vorba despre acordarea de bonuri valorice sau o compensare a facturilor pentru consumatorii care sunt afectați de sărăcia energetică, o amânare a plății facturilor și evitarea deconectării de la rețea a consumatorilor vulnerabili. De asemenea, se pot face reduceri de taxe și impozite, dar numai temporar și specific pentru gospodăriile vulnerabile. În acest punct, trebuie observată abordarea diferită a Comisiei Europene de cea a statelor care au decis o reducere de taxe și impozite pe toată linia. Companiile sau industriile pot primi ajutoare în conformitate cu regulile europene. Pe termen mediu, Comisia Europeană vede încurajarea investițiilor în producția de energie din surse regenerabile sau dezvoltarea capacităților de stocare a energiei.

Ce urmează? Astăzi, pachetul de măsuri este prezentat în fața Parlamentului European, iar până la sfârșitul lunii, propunerea va fi discutată de Consiliul European și de miniștrii energiei.

Susținătorii plafonării prețurilor ar putea fi dezamăgiți, Comisia Europeană nu ia în calcul o astfel de măsură. Dar, dincolo de abordările de la nivel european, statele caută în continuare soluții. De exemplu, guvernul francez, după ce a decis să acorde un cec de 100 euro gospodăriilor aflate în dificultate pentru a compensa creșterea facturii la gaze și energie electrică, este acum în căutare de soluții și pentru compensarea creșterii prețului combustibililor.

Prima reacție a fost a ministrului tranziției ecologice. Aceasta le-a cerut distribuitorilor de carburanți să își micșoreze marja profitului. Responsabilii din domeniu au precizat, însă, că marja de profit este deja foarte joasă, respectiv de o centimă pentru un litru.

Totodată, responsabilii francezi iau în calcul o scădere cu cinci centime a unei taxe pe consum aplicată asupra produselor energetice. Numai că reducerea ar însemna o scădere a veniturilor bugetare cu 2,5 miliarde euro, iar, pentru consumatori, o scădere cu numai cinci centime a taxei ar putea să pară absolut nefolositoare. Acest exemplu arată cât de complicat este să iei o decizie de reducere a costurilor cu energia.

Desigur, în actualul context, sunt absolut necesare măsuri de sprijin pentru consumatorii casnici și pentru companii. Dar, reducerea facturilor nu se poate face chiar cu orice preț.

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments