Residence

China: sancţiuni americane după adoptarea unei legi reducînd autonomia Hong Kong-ului

Spread the love

China: sancţiuni americane după adoptarea unei legi reducînd autonomia Hong Kong-ului

În urma unei decizii a autorităţilor de la Beijing, adoptată joi 28 mai de Adunarea naţională populară, regiunea Hong Kong intră sub incidenţa unei „legi de securitate naţională”. Statele Unite consideră că autonomia de care dispunea această regiune administrativă specială este afectată.

Datorită statutului de autonomie avut din 1997 încoace, cînd regiunea a fost retocedată Chinei de către britanici, Hong Kong-ul a beneficiat de numeroase privilegii comerciale şi financiare acordate de Statele Unite. Acest regim privilegiat se va încheia însă, datorită noului context. Este ceea ce a anunţat Mike Pompeo, şeful diplomaţiei americane. Congresul american a fost informat de Mike Pompeo că regiunea Hong Kong nu mai merită tratamentul special de pînă acum. În ultimile zile autorităţile au recurs la noi măsuri represive împotriva manifestanţilor, iar în cursul zilei de joi 28 mai erau semnalate 360 de arestări.  

Locuitorii Hong Kong-ului beneficiau, printre altele, de o politică favorabilă în materie de vize, iar în decursul ultimelor două decenii o mare parte a transferului de tehnologie occidentală către China s-a făcut prin Hong Kong.

În ultimii ani puterea de la Beijing s-a amestecat tot mai mult în viaţa acestui teritoriu şi doreşte să împiedice influenţa occidentală în această regiune. Cînd a fost semnată retrocedarea, în 1997, Marea Britanie a cerut Chinei să păstreze pînă în 2047 statutul de autonomie al Hong Kong-ului. Occidentul a crezut atunci că între timp China se va democratiza şi va adopta modelul de societate de la Honk Kong. De fapt, se produce acum un fenomen invers, China respinge modelul occidental, democraţia şi principiul valorilor universale, şi doreşte exctincţia acestora la Hong Kong.

Unii comentatori îşi exprimă temerea că după ce China îşi va impune controlul total la Hong Kong, acelaşi scenariu va fi aplicat şi Taiwan-ului.

 

 

 

 

 

Lăsați un comentariu

avatar
  Subscriere  
Anunță-mă