Residence

APAA: „Ministerul Sănătății nu poate decide tratarea pacienților cu Covid-19 în detrimentul celor cu boli autoimune”.

Spread the love

APAA: „Ministerul Sănătății nu poate decide tratarea pacienților cu Covid-19 în detrimentul celor cu boli autoimune”.

În plină pandemie de coronavirus, mii de români cu boli autoimune se plâng că nu mai găsesc hidroxiclorochina, un medicament de bază în terapia unor boli precum lupus sau artrita reumatoidă. „Cel mai probabil, medicamentul a dispărut din farmacii imediat după ce s-a aflat că ar fi bun în tratarea infecției cu noul coronavirus, așa că mulți oameni l-au cumpărat pentru a-l avea acasă, în caz că se îmbolnăvesc”, spune la RFI,  Rozalina Lăpădatu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune din România. O altă cauză ar fi faptul că, fiind folosit în spitale, în terapia COVID-19, medicamentul a fost redirecționat către persoanele cu acest diagnostic. „Nu poate fi posibil ca Ministerul Sănătății să decidă tratarea pacienților cu Covid 19 în detrimentul pacienților cu boli autoimune. Trebuie să se găsească o soluție pentru ca toți pacienții să aibă acces la tratament, altfel în curând o să asistăm la decesul pacienților autoimuni pentru că nu mai au niciun alt tratament disponibil!”, mai spune Rozalina Lăpădatu.

Hidroxiclorochina este un medicament prescris pentru prevenirea și tratarea malariei dar și pentru tratarea unor boli autoimune. „Pentru ca acest medicament a fost inclus în protocolul de tratament pentru COVID19, toate stocurile au fost date peste cap, iar pacienții cu boli autoimune au fost brusc uitați. Pentru persoanele care sufera de lupus, artrita reumatoidă, artrita idiopatică juvenilă, sindrom antifosfolipidc, sindrom Sjogrem, dermatomiozita si alte afectiuni, dintr-o dată riscul de boală a crescut alarmant pentru că în lipsa hidroxiclorochinei nu mai au nicio opțiune de tratament. Situația este dramatică și din păcate autoritățile nu aud strigatul nostru de disperare”, spune Rozalina Lăpădatu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune din România (APAA). De exemplu, la o persoană cu Lupus, lipsa medicamentului duce la un puseu de boală iar puseul de boală se poate trata doar în spital. “ Iar acum, nu sunt condiții pentru asta”, mai spune Rozalina Lăpădatu.

La ora actuală, este criză de hidroxiclorochină și clorochină în întreaga lume, nu numai în România. Agenția Europeană a Medicamentului atenționează că medicamentul ar trebui folosit doar în studii clinice sau în programele de tratament pentru COVID 19 din spitale. Hidroxiclorochina este folosită și de medici din România pentru tratarea pacienților cu Covid-19. Ministerul Sănătăţii a anunțat recent că a primit de la o companie farmaceutică 18.000 de cutii de Hidroxiclorochină. „Cele 1.080.000 de doze vor ajunge la peste 45.000 de pacienți din România”, a transmis Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă. „În pofida memoriilor pe care le-am făcut, Ministerul Sănătății nu are niciun răspuns pentru miile de români cu boli autoimune care au nevoie și ei de acest tratament”,  mai spune Rozalina Lăpădatu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune din România.

Lăsați un comentariu

avatar
  Subscriere  
Anunță-mă