Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Trăiesc în armonie."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Alegeri cu mare scandal a doua oară, la PNL Timișoara. Ludovic Orban amenință cu anularea

Spread the love

Viceprimarul Cosmin Tabără, de meserie avocat, este, de sâmbătă, președintele PNL Timișoara. Asta, în eventualitatea în care alegerile nu vor fi anulate a doua oară. Conferința de alegeri a fost, și de această dată, cu scandal, după ce liderul echipei adverse, consilierul local Raul Ambruș, nu a fost lăsat să candideze. Acesta a fost suspendat din partid de organizația județeană, condusă de Alin Nica, după incidentele petrecute în 3 iulie. Ambruș  a fost ales atunci președinte, după ce Nica declarase închisă ședința de alegeri, din cauza unor incidente.

Sâmbătă dimineață, cei care au trecut prin cel mai mare centru comercial din vestul României au putut asista la un spectacol grotesc, cu îmbrânceli, strigăte și răsturnări de garduri de protecție. Cei din echipa Ambruș au reclamat că nu pot intra în sala de conferințe și au încercat să forțeze intrarea, intrând în conflict cu oamenii de ordine. Ulterior, spiritele s-au mai răcorit și toată lumea a avut acces în sală. Pe buletinul de vot, la funcția de președinte, erau trecuți nu mai puțin de 17 candidați! Pe rând însă, au renunțat toți, pentru a rămâne, în cele din urmă, viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, și deputatul Claudiu Chira. Acesta din urmă a cerut anularea scrutinului, idee întărită de Raul Ambruș. 

„Să vă fie rușine pentru ceea ce ați făcut, alegerile astea sunt o mascaradă și nu trebuie să aibă loc. Pentru că nu pot fi valide, nu pot fi decise doar de cine vreți voi să voteze. Alegerile nu pot fi statutare (…), vă rog să nu luați parte la această mascaradă”, a spus acesta. 

„Mi-ar fi plăcut cu toții să nu asistăm la acest show (…) Tot ceea ce ați văzut în 3 iulie și tot ceea ce vedem astăzi vom revedea în 2024. Vom revedea nu pentru că vom vrea noi, ci pentru că adversarii noștri vor avea grijă ca toate aceste imagini să fie motivul lor de campanie”, a afirmat, la rândul lui, Cosmin Tabără. 

Între timp, a reacționat, pe Facebook, și președintele PNL, Ludovic Orban. „Condamn public încălcările grosolane ale democrației interne săvârșite la PNL Timișoara de Alin Nica, Dănuț Groza, Alina Gorghiu și Bogdan Ghelbere. Le-am transmis înainte de conferința pentru alegerea conducerii organizației o adresă prin care le-am solicitat să respecte întocmai prevederile Statutului Partidului Național Liberal (…) În calitate de președinte al PNL, având obligația statutară de a veghea la respectarea Statutului partidului și de a garanta aplicarea acestuia, îmi rezerv dreptul de a acționa în conformitate cu prevederile statutare pentru sancționarea celor vinovați, precum și pentru anularea alegerilor de la Timișoara”, a transmis Orban.
 
În cele din urmă, s-a trecut la vot. Fără distanțare, procesul a durat peste trei ore, fiindcă au avut de votat câteva sute de oameni. Rezultatele de la președinte au venit primele: Cosmin Tabără – 238 voturi, Claudiu Chira – 119. „Cei de la București ar trebui să se închidă într-o cameră, să fie ei mai calculați decât noi în teritoriu, pentru că ei sunt liderii și, până la urmă, ei au dat linia acestor alegeri interne (…) Cred că este puțin haos în PNL în momentul de față. Aceste alegeri au culminat cu lupte interne care au depășit sfera unor alegeri normale. S-a ajuns prea departe”, a declarat, imediat, după ce a aflat rezultatele, Tabără. Raul Ambruș a anunțat imediat că va contesta alegerile.

Întrebat dacă este posibil ca și aceste alegeri să fie anulate, Tabără a spus că „nu pot să mă pronunț, dar, repet, Bucureștiul să-și vadă de-ale lui, să-și rezolve problemele acolo”.  Congresul PNL este programat în 25 septembrie. Comisia pentru Organizarea Congresului PNL (COCON) a decis, în urma numeroaselor scandaluri de la organizațiile din țară, dar și din diaspora, că, până la acea dată, nu pot fi făcute suspendări și excluderi din partid. La București, la Curtea de Arbitraj a PNL, există deja, de trei săptămâni, o contestație a grupării Ambruș – Chira, dar n-a venit încă niciun răspuns.

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments