Actualitate - Știri - Șirile zilei


"Trăiesc în armonie."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Albania, ţară unde afganii sunt primiţi cu braţele deschise…

Spread the love

Într-un interviu acordat cotidianului Libération, primul ministru albanez Edi Rama declară că părinţii fondatori ai Europei s-ar ruşina dacă ar vedea în prezent cît de circumspecţi sunt europenii faţă de imigranţi în general şi faţă de afgani în special. Această lecţie de morală venind din partea Albaniei, ţară de unde pleacă masiv locuitorii, nu este chiar apreciată la Bruxelles şi nici în alte capitale ale Europei occidentale. În momentul căderii comunismului Albania număra  3 500 000 de locuitori. Astăzi ea numără mai puţin de trei milioane. Mulţi albanezi s-au instalat în Grecia şi în Italia, iar în 2017 cele mai multe cereri de azil depuse în Franţa veneau din partea albanezilor.

Albania, ca şi Macedonia de Nord şi Kosovo, reproşează Uniunii Europene că nu sunt acceptate în sînul ei, de unde şi tendinţa de a le face mereu pe plac americanilor. La cererea Statelor Unite, care se ocupă de altfel de transport, Albania primeşte deci refugiaţi afgani doritori de fapt să ajungă pînă la urmă pe pămînt american. Majoritatea acestor refugiaţi sunt aglofoni şi, precizează Le Monde într-un articol, sunt ingineri, medici, jurnalişti, profesori sau studenţi.

Albania îi primeşte în cele mai bune condiţii, cazîndu-i în staţiunile sale balneare. Paradoxul este, după cum se arată într-un reportaj publicat tot de Le Monde, că majoritatea acestor refugiaţi afgani nu ştiau absolut nimic despre Albania pînă să pună piciorul pe teritoriul ei. Chiar dacă sunt însă cazaţi în prezent în hoteluri de cinci stele pe malul Mării Adriatice, ei tot în America vor să ajungă.

Primul ministru albanez, socialistul Edi Rama, mai arată în interviurile sale că ospitalitatea este înscrisă în codurile ancestrale ale ţării sale, şi că în anii celui de-al doilea război mondial Albania a fost singura ţară din Europa în care evreii s-au simţit în siguranţă. S-ar părea că liderii albanezi nu uită nici faptul că în urmă cu 30 de ani, după căderea comunismului, albanezii au fost de fapt nişte afgani ai Europei încercînd prin toate mijloacele să fugă din ţara lor în căutare de libertate şi de o viaţă mai bună.

Un specialist în regiunea Balcanilor, Toby Vogel, bazat la Bruxelles arată în articolele sale că Albania, Macedonia de Nord şi Kosovo sunt cele mai „pro-americane ţări din lume.” Absolut nici un partid politic albanez nu se opune acestei orientări, chiar dacă, în mod paradoxal, un om precum fostul preşedinte Sali Berişa, personalitate de dreapta, este acuzat de corupţie şi figurează pe lista americană a persoanelor non grata.

Albania a mai primit pe teritoriul ei, tot la cererea Statelor Unite, şi 3000 de mujahedini iranieni, opozanţi radicali ai regimului de la Teheran.

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments