Actualitate - Șirile zilei


"Realizez că succesul este rezultatul muncii și al gândirii potrivite."

- citatul zilei


Horoscop - Horoscopul săptămânii

Produse-Bio

Actualitate, știri, ziare - Știri interne - Guvernul României

Albania: Chirurgia estetică în mare vogă. Saloanele ilegale proliferează

Spread the love

Ana Kela, o studentă albaneză de doar 20 de ani și-a făcut o operație estetică la buze pentru că, spune ea, nu-și mai suporta imaginea feței pe care o vedea reflectată în ecran în timpul cursurilor online.

”De fiecare dată când îmi vedeam fața acolo mă blocam, nu mai puteam să scot un cuvânt, mă cuprindea o angoasă insuportabilă”, povestește studenta la economie din Tirana.

S-a operat în decembrie și acum spune că se simte bine.

Nu există cifre oficiale privind domeniul înfrumusețării în Albania, dar medicii de specialitate spun că au de a face cu o cerere explozivă, mai ales de la ridicarea restricțiilor de circulație, din iulie anul trecut,  și mai ales din partea tinerilor.

La mare căutare sunt injecțiile cu botox, liftingurile și remodelările feței, nasului etc, dar nici operațiile de mărire a sânilor sau pentru remodelarea feselor nu sunt mai prejos.

Nertila Rrahmani, de 31 de ani lucrează ca manichiuristă la Milano, dar s-a întors la Tirana pentru o operație la nas, din cauza unor probleme respiratorii. Însă a profitat de ocazie ca să facă și o operație de înfrumusețare, nu numai a nasului ci și a urechilor…

Fenomenul devine însă periculos odată cu proliferarea saloanelor ilegale, care nu respectă regulile medicale și care beneficiază de o publicitate puternică, în special pe rețelele de socializare, după cum spune dr. Monika Fida, profesor la Facultatea de medicină dinTirana.

Prețurile sunt prohibitive iar clienții se lasă amăgiți, mai ales că salariul mediu în țară este de cca 420 de euro pe lună.

Potrivit mai multor anchete realizate de Asociația albaneză pentru dermatologie, cosmetică și estetică (ASCAD) în cca 70 de astfel de saloane din Tirana, aparatura laser specifică acestor operații este manevrată în general de personal necalificat.

Reportajul AFP integral aici

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments