Produse-Bio

Acordul “Cer Deschis”: “Americanii pleacă, rușii rămân, europenii pierd”

Spread the love

Acordul “Cer Deschis”: “Americanii pleacă, rușii rămân, europenii pierd”

Pentru a treia oară în ultimii ani Donald Trump anunță retragerea dintr-un tratat global major. Acum SUA renunță la acordul militar cu Rusia „Cer deschis” și susțin că au luat această decizie pentru că Moscova a încălcat în mod repetat înțelegerea. Tratatul, care datează din 2002, are scopul să întărească stabilitatea internațională, permițând celor 34 de țări semnatare să-și survoleze reciproc teritoriul în zboruri de recunoaștere pentru monitorizarea instalațiilor militare și a altor obiective.

Oficialii americani au sustinut de multe ori că Moscova încalcă Acordul „Cer deschis” și că rușii nu permit zboruri deasupra unui oraș unde Rusia este suspectată că ar depozita arme nucleare ce ar putea viza Europa.

Decizia lui Trump, despre care se vorbește de ceva timp, va pune în dificultate NATO, pentru că statele membre sunt și ele semnatare ale Acordului Cer deschis, menționează presa americană, acordul fiind deosebit de important pentru țările baltice. 

“Discuția despre Cer Deschis e din 2017, atunci când americanii i-au acuzat pe ruși de încălcarea tratatului, ceea ce e real… așa încât acest tratat a fost tot timpul la dispoziția părților principale. …iar ceea ce vedem în 2020 este un final previzibil, pentru că Rusia se folosește abuziv de acest acord….În acest moment europenii rămân suspendați pentru că realizează câtă dependență strategică există în Europa față de Statele Unite….Rușii vor rămâne în acest tratat, americanii vor pleca, europenii nu au capacități tehnice, pentru că nu și le-au construit și nici măcar la NATO nu se găsește resursa care să înlocuiască ce au pus pe masă americanii în acest moment. Deci evident, europenii sunt perdanții acestui proces”, explică Dan Dungaciu, analist de politică externă. 

Acordul „Cer deschis” a fost negociat de președintele George H.W. Bush și secretarul său de stat, James Baker, în 1992, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Este al treilea acord major în domeniul controlului de armament din care SUA se retrag în mandatul lui Donald Trump. Acum doi ani, Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul, iar anul trecut din Ttaratul pentru forțele nucleare intermediare. 

0 0 vote
Article Rating
Subscriere
Anunță-mă
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments