Residence
Banca Mondiala

61 de milioane de dolari pentru interconectarea energetică dintre R. Moldova şi România

Spread the love

Banca Mondială va oferi 61 de milioane de dolari pentru interconectarea energetică dintre R. Moldova şi România

61 milioane de euro vor fi oferite de Banca Mondială pentru interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România. Semnarea unui Acord de finanţare cu Banca Mondială pentru interconectare energetică a fost subiectul de discuţie dintre ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brânzan şi experţii Băncii Mondiale, în frunte cu Directorul de ţară al Băncii Mondiale în Republica Moldova, Anna Akhalkatsi.

Potrivit Acordului de finanţare, banii vor fi folosiţi pentru extinderea staţiei din Vulcăneşti, modernizarea staţiei din Chişinău şi construcţia liniei electrice aeriene LEA 400 Kv Vulcăneşti-Chişinău, se spune într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Ministrul Vadim Brînzan a menţionat că acest sprijin financiar este extrem de important pentru Republica Moldova.

„Odată cu implementarea acestui proiect se va eficientiza sistemul de transport al energiei electrice, iar astfel vom asigura cetăţenilor servicii de înaltă calitate”, a adăugat ministrul.

În cadrul întrevederii, au mai fost discutate şi aspectele de implementare a Programului de restructurare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET). La acest capitol au fost abordate etapele următoare de implementare ale Planului de acţiuni pentru optimizarea reglementării SACET şi modalităţile de reconectare a instituţiilor publice la SACET, precum spitale, grădiniţe, inclusiv reconectarea noilor sub-staţii termice individuale şi a reţelelor termice asociate.

Reprezentanţii Băncii Mondiale au reiterat disponibilitatea continuării dezvoltării proiectelor, în special celor din sectorul energetic, astfel ca cetăţenii ţării noastre să dispună de servicii moderne, calitative, şi desigur, ieftine.

Sursa: TVR Moldova

Lăsați un comentariu

avatar
  Subscriere  
Anunță-mă