Residence

11 ani de la Revoluția Twitter: ”Dosarul 7 aprilie – eșuat. Poate crea precedente periculoase”

Spread the love

11 ani de la Revoluția Twitter: ”Dosarul 7 aprilie – eșuat. Poate crea precedente periculoase”

Astăzi, se împlinesc 11 ani de la tragicele evenimente din aprilie 2009 de la Chișinău, când peste 600 de persoane au fost maltratate, reținute și bătute cu cruzime, nu au beneficiat de o justiție independentă și echitabilă, au fost deținute în condiții inumane, fără apă și mâncare. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața în condiții suspecte. Totuși, statul și-a asumat doar un singur deces. Mai multe organizații de la Chișinău au venit, marți, cu un apel comun în contextul comemorării victimelor din 2009, considerând ”dosarul 7 aprilie” unul eșuat. ”A fost ignorat până în acest moment de toate guvernările și poate crea precedente periculoase”. 

Mai multe organizații neguvernamentale de la Chișinău, printre care Amnesty International Moldova, Promo-Lex, Centrul de Investigații Jurnalistice, Institutul pentru Drepturile Omului, Asociația Presei Independente, Transparency International Moldova sunt îngrijorate că, după 11 ani de la evenimentele din aprilie 2009, toate persoanele cu funcție de răspundere au fost achitate sau scoase de sub urmărire penală. Toți torționarii au scăpat basma curată. ”Persoanele cu funcții de răspundere au continuat să dețină funcții de conducere în cadrul diferitor instituții pentru că au beneficiat de impunitate sau au fost achitate de către instanțele de judecată”.

”Considerăm că organele de urmărire penală și ale procuraturii nu au depus eforturile necesare pentru aducerea în fața justiției a celor responsabili, iar ca efect instanțele de judecată nu i-au condamnat din varii motive. Organizațiile semnatare condamnă inacțiunea statului de a deferi justiției vinovații de comiterea actelor de tortură și relelor tratamente din cadrul evenimentelor din aprilie 2009 și ignorarea constantă a victimelor torturii. Mai mulți funcționari își continuă activitatea în instituțiile în care au activat anterior, au fost promovați sau activează în alte instituții de stat”.

”Regretăm că sute de victime ale torturii au rămas traumatizate pe viață și nu au primit nici un suport real din partea statului, cu excepția unor compensații bănești, incomparabil de mici față de prejudiciul cauzat. Legea nr 137 (2017), cu privire la reabilitarea victimelor infracțiunilor este ineficientă și nulă, fără mecanisme de implementare, iar Comentariul General Nr 3 (2012) al Comitetului ONU împotriva torturii la art. 14 al Convenției ONU împotriva torturii a fost și este ignorat. Este inadmisibil că multiplele obligațiuni internaționale ale Republicii Moldova în vederea „toleranței zero” față de tortură rămân a fi violate până în prezent, indiferent de multiplele recomandări publicate în diverse rapoarte în fiecare an”, se mai arată în apelul comun lansat marți în contextul comemorării victimelor din aprilie 2009.

Organizațiile semnatare solicită publicarea informației privind funcționarii de stat asupra cărora planează suspiciuni și alegații cu privire la tortură și rele tratamente, produse în cadrul evenimentelor din aprilie 2009, dat fiind faptul că tortura sau acuzațiile de tortură constituie o infracțiune gravă, incompatibilă cu funcția de stat. ”Cerem o dovadă clară a aplicării în practică a declarației toleranței ”zero” față de tortură. Nu mai acceptăm declarații goale, care rămân doar pe hârtie. Cerem adoptarea și implementarea tuturor măsurilor legislative, instructive și organizaționale cu privire la eradicarea completă a fenomenului torturii, tratamentului inuman sau degradant.Cerem ca autorităţile să prezinte scuze publice, în special Președintele Republicii Moldova, față de fiecare cetățean, care a suferit direct sau indirect în timpul evenimentelor dramatice și ilegale din aprilie 2009.”, se mai arată în apelul lansat marți de mai multe organizații neguvernamentale. 

Oficial au fost înregistrate și examinate, în special de Procuratura militară Chișinău și Procuratura mun. Chișinău, 108 sesizări cu privire la infracțiuni comise de factori de decizie și ofițeri de poliție. În 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat din materiale apărute în presă sau din declarații. În 71 de cazuri au fost pornite dosare penale, dintre care, 42 pentru tortură și 19 pentru exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Moldova în 8 cauze, cu referire la dosarul 7 aprilie 2009, iar alte peste 40 de cereri cu sunt în curs de examinare.

La 7 aprilie 2009, un protest pașnic, desfășurat în centrul capitalei, a fost deturnat de provocatori, iar principalele instituții de stat, Parlamentul şi Preşedinţia, au fost devastate. Atunci, mii de tineri au ieșit în stradă, fiind nemulțumiți de rezultatele scrutinului parlamentar, care îi prezentau favoriți pe comuniști. Preşedintele comunist de atunci, Vladimir Voronin a acuzat România de implicare în revoltele de la Chişinău, expulzându-l pe ambasadorul român și a fost impus, pentru o perioadă, şi regimul de vize pentru cetăţenii români. 

Lăsați un comentariu

avatar
  Subscriere  
Anunță-mă